ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

 

Το Πακιστάν και η Τουρκία εξετάζουν το ενδεχόμενο να εργαστούν σε ένα κοινό έργο για την παραγωγή μιας ιστορικής τηλεοπτικής σειράς, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Πακιστάν.


Ο Πρωθυπουργός Imran Khan συζήτησε την Πέμπτη με τον κορυφαίο Τούρκο σκηνοθέτη Κεμάλ Τεκτέν και την ομάδα του, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Χαν στο γραφείο του στο Ισλαμαμπάντ.


Ο Tekden, ο οποίος σκηνοθέτησε τη δημοφιλή τουρκική τηλεοπτική σειρά Resurrection: Ertugrul, έφτασε στο Πακιστάν σε μια πενταήμερη επίσκεψη νωρίτερα την Πέμπτη.


Ο Χαν καλωσόρισε την τουρκική ομάδα και επαίνεσε το έργο τους για την παραγωγή της ιστορικής σειράς Ertugrul, σύμφωνα με τη δήλωση.


Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την προτεινόμενη κοινή τηλεοπτική σειρά με την ονομασία Turk Lala, η οποία θα τονίσει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μουσουλμάνοι της ηπείρου κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου.


Η Λάλα, στη γλώσσα Pashto, αναφέρεται στον «μεγαλύτερο αδερφό», και η σειρά θα υπογραμμίζει τον ρόλο των Μουσουλμάνων από την ηπειρωτική χώρα που πήγαν στην Τουρκία το 1920 και πολέμησαν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.


Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι που βοήθησαν την τουρκική πλευρά ταξίδεψαν από το σημερινό Πακιστάν υπό τη σημαία του Κινήματος του Χαλιφάτ - μια εκστρατεία για την υποστήριξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα.


Η Τουρκία και το Πακιστάν απολαμβάνουν ιστορικές σχέσεις χάρη στη βοήθεια που επεκτάθηκε κατά τον Απελευθερωτικό Πόλεμο της Τουρκίας.


Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός πληροφοριών Γερουσιαστής Shibli Faraz, ο πρόεδρος της επιτροπής του Κασμίρ Shehryar Afridi και κορυφαίοι ηθοποιοί από τις τουρκικές και πακιστανικές κινηματογραφικές βιομηχανίες.


Ο Αφρίντι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την προτεινόμενη σειρά και είπε ότι ο Τούρκος Λάλα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Κίνημα του Χαλιφάτ.


Αναφερόταν στον Αμπντούρ Ραχμάν Πασαβάρι, ο οποίος κατείχε τη διάκριση να γίνει ένας από τους πρώτους δημοσιογράφους του Anadolu Agency όταν ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920.


Γεννημένος το 1886 στο Πεσαβάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Πακιστάν στην επαρχία Κιμπραμπάκ, από την πλούσια οικογένεια Σαμντάνι, ο Πεσαγουάρι εγκατέλειψε τις σπουδές του για να συμμετάσχει στην αποστολή του λαού να βοηθήσει την Τουρκία κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου.


"Αυτή η σειρά [Turk Lala] θα εκπαιδεύσει τη νεότερη γενιά μας για τους ήρωές μας", δήλωσε ο Afridi και τόνισε τη σημασία του Turk Lala στην Τουρκία και τον ρόλο του στο κίνημα του Khilafat.


Ο Tekden επαίνεσε την κίνηση του Khan να μεταδίδει τουρκικά δράματα στην κρατική τηλεόραση του Πακιστάν.


"Τόσο ο πρωθυπουργός Χαν όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν το ίδιο όραμα ότι η νεολαία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη οποιασδήποτε χώρας και πρέπει [η νεολαία] να εκπαιδευτεί για την ιστορία και τον πολιτισμό τους", δήλωσε ο Tekden.


"Παρατηρούμε στις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο ως εθνική ημέρα για την Τουρκική Λάλα στην Τουρκία", πρόσθεσε.


Τονίζοντας την προτεινόμενη σειρά, είπε ότι θα δημιουργήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική σχέση μεταξύ του Πακιστάν και της Τουρκίας και οι νέοι και των δύο χωρών θα μάθουν για τον ιστορικό ρόλο των ηρώων τους.


Μιλώντας με την ευκαιρία, ο Χαν είπε: "Ο Ερτουγκρούλ έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στο Πακιστάν λόγω της ιστορίας του".


Είπε ότι τα πακιστανικά δράματα και οι ταινίες ήταν πολύ δημοφιλή σε όλο τον κόσμο μέχρι τη δεκαετία του 1980.


"Όταν οι Μουσουλμάνοι κυβερνούσαν την υποηπειρώνα ... ήταν μια χρυσή εποχή της ιστορίας μας. Αλλά δυστυχώς, η νεότερη γενιά μας δεν το γνωρίζει", δήλωσε ο Χαν.


Πρότεινε να παράγει περισσότερες τηλεοπτικές σειρές σε αυτήν τη «χρυσή εποχή και επίσης να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα»


Τον περασμένο μήνα, ο Χαν συνέστησε δημοσίως στους ανθρώπους να παρακολουθούν τον Yunus Emre: Askin Yolculugu για να εξερευνήσουν το ενδιαφέρον τους για τον Σουφισμό.


Η σειρά blockbuster μεταδίδεται με τον τίτλο Raah-e-Isahq, που σημαίνει Path to Love, με μεταγλώττιση Ουρντού στην τηλεόραση του Πακιστάν, που έχει ήδη προσελκύσει μεγάλη θεαματικότητα.


Ακολουθεί το πρωτοποριακό ιστορικό δράμα Resurrection: Ertugrul που έχει πάρει τους Πακιστανούς από καταιγίδα.


Έχοντας ήδη γίνει οικιακό όνομα στη χώρα της Νότιας Ασίας, το Ertugrul έχει δημιουργήσει ακόμα ένα ρεκόρ, καθώς το κανάλι του στο Ουρντού YouTube την περασμένη εβδομάδα έφτασε σχεδόν τα 11 εκατομμύρια συνδρομητές.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ