ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ



Δικαστήριο της Λιβύης ακυρώνει δύο συμφωνίες με την Τουρκία μετά την εκτεταμένη διαμάχη που προκάλεσαν στη χώρα


Το κοινοβούλιο της Λιβύης αποκάλυψε ότι δικαστήριο στην Al Bayda, στα ανατολικά της χώρας, ακύρωσε τις δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.


Ο ιστότοπος του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι το Τμήμα Διοικητικής Δικαιοσύνης στο Δικαστήριο Al Bayda έκρινε ότι οι αποφάσεις του προεδρικού συμβουλίου σχετικά με τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία και την συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας είναι άκυρες .


  • Ευρεία διαμάχη

Οι δύο συμφωνίες, που υπογράφηκαν τον Νοέμβριο του 2019, προκάλεσαν εκτεταμένες διαμάχες στη χώρα για περισσότερα από δύο χρόνια, ειδικά από τότε που το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε πέρυσι τη στάση του εναντίον τους, όπως έκανε και ο στρατός της Λιβύης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών όριζε, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκείνη τη στιγμή, να ιδρύσει Τουρκική στρατιωτική δύναμη και βάση στη Λιβύη. Η συμφωνία αυτή παρείχε επίσης ασυλία στις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη από κάθε δίωξη.


Όσον αφορά τη θαλάσσια συμφωνία, έθεσε τις ανησυχίες πολλών χωρών που ασχολούνται με τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Πέρυσι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Κύπρος θεώρησαν ότι η συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της συμφωνίας απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ