ΗΠΑ - 100 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ TRUMP ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25

 

Σχεδόν 100 Δημοκρατικοί νομοθέτες καλούν τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να επικαλεσθούν αμέσως την 25η τροποποίηση και να απομακρύνουν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του για υποκίνηση του βίαιου όχλου που εισέβαλε και κατέστρεψε το Αμερικανικό Καπιτώλιο την Τετάρτη σε μια αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του δημοκρατικού επεξεργάζομαι, διαδικασία.


Σε επιστολή προς τον Πενς αργά την Τετάρτη μετά την επιτυχή εκκένωση του Καπιτωλίου, 19 μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Σώματος έγραψαν ότι "η προθυμία του Τραμπ να υποκινήσει βία και κοινωνική αναταραχή για να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα με τη βία πληροί σαφώς" το πρότυπο που απαιτείται από την 25η τροπολογία, το οποίο δίνει στον αντιπρόεδρο και στην πλειοψηφία των συνεχιζόμενων γραμματέων του υπουργικού συμβουλίου την εξουσία να απομακρύνει έναν πρόεδρο ο οποίος δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις εξουσίες και τα καθήκοντά του.


"Για χάρη της δημοκρατίας μας, σας παροτρύνουμε να επικαλεστείτε την 25η τροπολογία και να ξεκινήσετε τη διαδικασία απομάκρυνσης του προέδρου Τραμπ από την εξουσία", έγραψαν οι νομοθέτες. "Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει ξανά και ξανά ότι δεν είναι πρόθυμος να προστατεύσει τη δημοκρατία μας και να ασκήσει τα καθήκοντα του γραφείου".


Άλλοι δημοκρατικοί νομοθέτες ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους απαιτώντας από τον Πενς και το υπουργικό συμβούλιο να απομακρύνουν τον Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει από το αξίωμα στις 20 Ιανουαρίου με τα εγκαίνια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.


Σύμφωνα με την Washington Post , "ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης ξεκίνησαν συνομιλίες σχετικά με την επίκληση της 25ης τροποποίησης" την Τετάρτη το βράδυ μετά την επίθεση των υποστηρικτών του Τραμπ στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ


"Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης ενημέρωσε για τις συνομιλίες και επιβεβαίωσε ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την 25η τροποποίηση βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και αυτό το άτομο προειδοποίησε ότι ήταν άτυπες και ότι δεν υπήρχε ένδειξη για άμεσο σχέδιο δράσης", όπως ανέφερε η Post την Πέμπτη.


Σε δήλωση μετά την επίσημη πιστοποίηση της αποφασιστικής νίκης του Εκλογικού Κολλεγίου του Μπάιντεν νωρίς την Πέμπτη το πρωί, ο Τραμπ είπε ότι θα αποδεχθεί την «ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου», ενώ εξακολουθεί να αρνείται να παραδεχτεί την εκλογική του ήττα.


"Ενώ αυτό αντιπροσωπεύει το τέλος της μεγαλύτερης πρώτης περιόδου στην προεδρική ιστορία, είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά", δήλωσε ο Τραμπ σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε σε δημοσιογράφους καθώς ο πρόεδρος παρέμεινε κλειδωμένος από τους λογαριασμούς του στο Twitter και στο Facebook στις θέσεις του αμφισβητώντας ψευδώς τα εκλογικά αποτελέσματα και υποκινώντας τη βία.


Ο Ρόμπερτ Γουίσμαν, πρόεδρος της ομάδας παρακολούθησης καταναλωτών, Public Citizen, δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι προκαλώντας «μια εξέγερση που είχε σκοπό να προωθήσει την απελπιστική απόπειρα πραξικοπήματος και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατική μας διαδικασία», ο Τραμπ "απέδειξε οριστικά την ανυπαρξία του για αξίωση" και "δεν μπορεί επιτρέπεται να παραμείνει στο γραφείο ούτε ακόμη και για δύο ακόμη εβδομάδες. "


"Οι κίνδυνοι μιας ακόμα αναταραχής είναι απλά πολύ υψηλοί", δήλωσε ο Weissman. "Ο αντιπρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο πρέπει αμέσως να επικαλεσθούν την 25η τροποποίηση για να απομακρύνει τον Τραμπ από το αξίωμα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να ενεργήσει αμέσως για να τον κατηγορήσει, με τη Γερουσία να ψηφίσει για καταδίκη. Μόλις απομακρυνθεί, ο Τραμπ πρέπει να διωχθεί ποινικά."



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ