SOHR - Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR)  η Τουρκία σκοπεύει να ξαναρχίσει να στέλνει μισθοφόρους στη Λιβύη, έχοντας προηγουμένως στείλει 18.000 από αυτούς.


Η SOHR ανέφερε ότι συνολικά 10.750 επέστρεψαν μετά την ολοκλήρωση των συμβολαίων τους. Οι μισθοί τους κυμαίνονταν από 1.500 έως 4.000 ευρώ και 10.000 ευρώ για τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν σε μάχη.


Αυτοί οι μισθοφόροι περιελάμβαναν έως 350 ανηλίκους που προσλήφθηκαν από την ταξιαρχία Σουλτάν Μουράτ. Ο αριθμός των νεκρών μεταξύ αυτών των μαχητών είναι περίπου 500.


Το παρατηρητήριο επιβεβαίωσε ότι εκτός από τους Σύρους, περίπου 2.500 Τυνήσιοι - πολλοί από τους οποίους συνδέονται με τζιχαντιστικές ομάδες - συγκαταλέγονται μεταξύ των μισθοφόρων που έστειλε η Άγκυρα.


Την περασμένη Τρίτη, ένα τουρκικό πλοίο αναχαιτίστηκε από τις ναυτικές δυνάμεις του Εθνικού Στρατού του Λιβύου στην ανατολική Λιβύη. «Η επίθεση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει σοβαρές συνέπειες και αυτά τα στοιχεία (που επιτίθενται στα τουρκικά συμφέροντα) θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι», δήλωσε σε δήλωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Προειδοποίησε για πιθανά αντίποινα και υποστήριξε ότι το πλοίο θα πρέπει να  συνεχίσει το ταξίδι του στη δυτική Λιβύη.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παρέμβει άμεσα στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης τον Δεκέμβριο του 2019 υποστηρίζοντας την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ