NASA - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ 5 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ

 

Η NASA προειδοποιεί για πέντε διαστημικούς βράχους που έρχονται προς τη Γη αυτήν την εβδομάδα, καθώς το διαστημικό πρακτορείο της Ιαπωνίας ολοκλήρωσε την πτώση του πρώτου αστεροειδούς υλικού στον κόσμο, πριν συνεχίσει την αποστολή πλανητικής άμυνας.


Το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη (CNEOS) έχει εντοπίσει πέντε αστεροειδείς που κατευθύνονται προς τη γη ο καθένας με διαμέτρο άνω των 20 μέτρων, ξεκινώντας από τον 2020 XB1 21 μέτρων που θα πετάξει πέρα ​​από τον πλανήτη σε ασφαλή απόσταση 3,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (θεωρείται «κλείσιμο» από αστρονομικά πρότυπα) στις 7 Δεκεμβρίου.


Στη συνέχεια, την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2018, ο PK21 (22 μέτρα) και ο 33 μέτρα WK3 2020 (περίπου το μισό άνοιγμα πτέρυγας ενός αεριωθούμενου αεροσκάφους 747) θα πετάξουν στα 4,6 και 3,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα αντίστοιχα.


Την επόμενη μέρα, με διάμετρο περίπου το μισό ύψος της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι, το 26 μέτρων 2020 XD θα πετάξει στα 4,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα.


Στις 11 Δεκεμβρίου θα είναι ο αστεροειδής 2020 VC7, με διαστάσεις  55 μέτρων ή το ίδιο ύψος με τον Πύργο της Πίζας σε απόσταση 5,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. 


Ενώ όλες αυτές οι (σχετικά) στενές επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, οι ερευνητές με την Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης της Αεροδιαστημικής (JAXA) θα αναλύσουν τα πρώτα δείγματα αστεροειδούς στον κόσμο, τα οποία προσγειώθηκαν με ασφάλεια στο Australian Outback αυτό το Σαββατοκύριακο και ενδέχεται να παρέχουν ενδείξεις σχετικά με την προέλευση του ηλιακό σύστημα και την άφιξη της ζωής στη Γη.


Ο ανιχνευτής Hayabusa2 έβγαλε με επιτυχία μια μικρή κάψουλα 40 εκατοστών (15 ιντσών) από υψόμετρο 220.000 χιλιόμετρα (136.700 μίλια) το Σάββατο, με πολύτιμο φορτίο που ελήφθη από τον μακρινό αστεροειδή Ryugu, που βρίσκεται περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα (180 εκατομμύρια μίλια) Μακριά.


Ο Ιάπωνας αστροναύτης, Soichi Noguchi, ο οποίος είναι τώρα σε εξάμηνη αποστολή στο ISS, έγραψε στο Twitter ότι είχε εντοπίσει την κάψουλα στο δρόμο της προς τη Γη καθώς πετούσε πέρα ​​από το σταθμό.


"Μόλις εντοπίστηκε # hayabusa2 από το #ISS! Δυστυχώς δεν είναι αρκετά φωτεινό για φορητή κάμερα, αλλά απόλαυσα την παρακολούθηση κάψουλας! " είπε  χαρούμενος ο Noguchi.


Ο βράχος, τον οποίο οι επιστήμονες ελπίζουν ότι δεν θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαστημική ακτινοβολία, θα υποβληθεί σε προκαταρκτική επιθεώρηση ασφάλειας σε ένα αυστραλιανό εργαστήριο πριν αποσταλεί στην Ιαπωνία. 


«Θα εξετάσουμε εάν το Ryugu είναι μια πιθανή πηγή οργανικής ύλης και νερού στη Γη όταν σχηματίστηκε το ηλιακό σύστημα και αν αυτά εξακολουθούν να παραμένουν άθικτα στον αστεροειδή», δήλωσε ο ειδικός του διαστημικού ροκ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας Trevor Ireland.


Εν τω μεταξύ, το διαστημικό σκάφος Hayabusa2, το οποίο πέρασε 1,5 χρόνια στο Ryugu, έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα αποστολή σε έναν άλλο μακρινό αστεροειδή, 1998KY26, σε ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει 10 χρόνια.

 

Μέρος αυτής της επόμενης αποστολής θα περιλαμβάνει την διερεύνηση τρόπων για να αποτρέψει τους μετεωρίτες να χτυπήσουν τη Γη.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ