MIA 91ΧΡΟΝΗ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ PHIZER/BIONTECH


Μια 90χρονη γυναίκα έγινε το πρώτο άτομο που έλαβε Covid τρύπημα ως μέρος του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού που κυκλοφόρησε σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.




Η Margaret Keenan, η οποία είναι 91 ετών την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι ήταν το «καλύτερο δώρο γενεθλίων».


Της δόθηκε η ένεση στις 06:31 GMT - η πρώτη από τις 800.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech που θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες.


Μέχρι τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα.


Οι πρώτοι που θα εμβολιστούν  στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι άνθρωποι άνω των '80 ετών και κάποιο προσωπικό υγείας και φροντίδας  Το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία των πιο ευάλωτων και την επιστροφή της ζωής στο φυσιολογικό.


Ο Matron May Parsons χορήγησε το εμβόλιο της κυρίας Keenan στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Κόβεντρυ.


Η κ. Keenan, η οποία κατάγεται από την Enniskillen, είπε: «Νιώθω τόσο προνομιακά να είμαι το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε κατά του Covid-19, είναι το καλύτερο δώρο για τα γενέθλια που θα μπορούσα να εύχομαι γιατί σημαίνει ότι μπορώ επιτέλους να ανυπομονώ να περάσω χρόνο μαζί με την οικογένειά μου και φίλους στο νέο έτος αφού είμαι μόνη μου για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. "


"Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά τον Μatron May και το προσωπικό του NHS που με φρόντισαν πολύ, και η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε πρόσφερε το εμβόλιο είναι να το πάρω - αν μπορώ να το έχω στα 90, τότε μπορείτε να το πάρετε επίσης"


Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της Pfizer αφού οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα .


Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε στο BBC Breakfast ότι υπήρχε "μακρινή πορεία μπροστά μας, αλλά αυτό σηματοδοτεί την έξοδο".


Είπε ότι αισθάνθηκε «συγκρουόμενα συναισθήματα» σήμερα το πρωί λέγοντας ότι ήταν «ενθουσιασμένος και χαρούμενος» που είδε τη Μαργαρίτα να εμβολιάζεται, αλλά ήταν επίσης «πραγματικά αποφασισμένος ότι ως χώρα πρέπει να εμβολιαστούμε μαζί»


"Αυτός ο ιός είναι θανατηφόρος. Πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες", είπε.


Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε το NHS και "όλους τους επιστήμονες που εργάστηκαν τόσο σκληρά για την ανάπτυξη αυτού του εμβολίου", τους εθελοντές και "όλους όσοι ακολουθούν τους κανόνες για την προστασία άλλων".

"Θα το νικήσουμε μαζί", πρόσθεσε.


Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech έχουν εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση για χορήγηση τις επόμενες εβδομάδες.


Παραγγελίες έχουν γίνει συνολικά για 40 εκατομμύρια - αρκετά για 20 εκατομμύρια άτομα, καθώς χρειάζονται δύο μαθήματα.


Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέχρι το επόμενο έτος, αν και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τέσσερα εκατομμύρια δόσεις θα πρέπει να φτάσουν στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους.


Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι αναμένει ότι θα χρειαστούν "αρκετές εβδομάδες" για να εμβολιαστεί η πρώτη ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγείας, του προσωπικού φροντίδας και των άνω των 80.


Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι ένα δεύτερο εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία φαρμάκων AstraZeneca, θα εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου τις «επόμενες δύο εβδομάδες».



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ