ΛΙΒΥΗ - ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ HAFTAR ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Ο διοικητής του επαναστατικού Εθνικού Στρατού της Λιβύης Khalifa Haftar απείλησε την Πέμπτη ότι θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Λιβύη εάν η Τουρκία συνέχιζε να παρεμβαίνει στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ανέφερε η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al Ahram .


"Δεν θα υπάρξει ασφάλεια ή ειρήνη όσο οι μπότες του τουρκικού στρατού βεβαιώνουν το έδαφος μας", δήλωσε ο Χάφτερ στην 69η επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Λιβύης, σύμφωνα με τον Αλ Αχράμ. «Ο αποικιστικός εχθρός έχει μία από τις δύο επιλογές: είτε να φύγει ειρηνικά είτε να απομακρυνθεί από τη δύναμη».


Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην πρωτεύουσα Τρίπολη σε σύγκρουση με τις ανατολικές δυνάμεις του Χαφτάρ. Ο Haftar υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων χωρών.


Οι παρατηρητές λένε ότι οι στρατιωτικές συνεισφορές της Τουρκίας ήταν ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν το GNA να αντιστρέψει τα κέρδη που επιτεύχθηκε από την επίθεση 14 μηνών του Haftar για να συλλάβει την Τρίπολη.


Τα σχόλια του Χαφτάρ έρχονται αφού το κοινοβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την Τρίτη να παρατείνει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη κατά 18 μήνες. Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησε τα Ηνωμένα Έθνη που υπεγράφη τον Οκτώβριο προβλέπει την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων εντός τριών μηνών.


Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) προέτρεψε τα κόμματα της Λιβύης να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και να σεβαστούν έναν πολιτικό χάρτη πορείας που οδηγεί σε εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, δήλωσε η Αλ Αχράμ.


«Ενώ η αποστολή καλεί τους Λίβυους να εδραιώσουν τις προσπάθειές τους και να πάρουν θαρραλέα βήματα προς την εθνική συμφιλίωση και να προσβλέπουν σε ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους Λιβύους να ζήσουν σε ειρήνη και ευημερία, επιβεβαιώνει την πλήρη δέσμευσή του να βοηθήσει τον λαό της Λιβύης στην οικοδόμηση ενοποιημένο κράτος », δήλωσε η UNSMIL την Πέμπτη.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ