COVID19 - 5ΠΛΑΣΙΑ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΨΥΓΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΕΙ Η PFIZER

 

Στην πόλη Στράλζουντ του βορειοανατολικού κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Προπομερανία, οκτώ υπάλληλοι ενός γηροκομείο εμβολιάστηκαν κατά λάθος με δόση του εμβολίου της BioNTech πέντε φορές μεγαλύτερη της προβλεπόμενης. 


Ο έπαρχος Στέφαν Κερτ έκανε λόγο για «ατομικά λάθη». Τέσσερα από τα οκτώ άτομα που εμβολιάστηκαν βρίσκονται ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο και εμφανίχουν συμπτώματα Covid-19

Ωστόσο, η ΒioNTech δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο, δεδομένου ότι όπως λέει, μεγαλύτερες δόσεις του εμβολίου χορηγήθηκαν σε εθελοντές και στην πρώτη φάση της έρευνας χωρίς σοβαρές συνέπειες.

« Λυπάμαι βαθιά για αυτό το περιστατικό », δήλωσε ο Κερθ σε δημοσιογράφους, εκφράζοντας « ελπίδα » ότι « οι πληγέντες δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες. "

Ενώ η συνταγογραφούμενη δόση για το Comirnaty είναι μόλις 30mcg, μια εκπρόσωπος της BioNTech επέμεινε ότι οι ερευνητές είχαν πειραματιστεί με « αυξημένες δόσεις » κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών και διαπίστωσαν ότι δόσεις έως και 100mcg ήταν ανεκτές χωρίς « σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, πέντε φορές η κανονική δόση θα ήταν 150mcg, το μισό και πάλι παραπάνω απο την υπερβολική δόση των 100mcg και δεν είναι σαφές εάν κάποια από τις κλινικές δοκιμές είχε δοκιμάσει τέτοιες υψηλές δόσεις.


Η ομάδα με υπερβολική δόση αποτελούνταν από επτά γυναίκες και έναν άνδρα, όλοι ηλικίας μεταξύ 38 και 54 ετών.


Επίσης, σε επτά περιοχές της Άνω Φρανκονίας, στο κρατίδιο της Βαυαρίας, δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου οι πρώτες περίπου 1.000 δόσεις του εμβολίου, αφού το κιβώτιο μεταφοράς δεν είχε καταψυχθεί επαρκώς κατά διαστήματα. 

Εν τούτοις, αν και η κατασκευάστρια του εμβολίων Biontech δεν έχει εκφράσει ανησυχίες για τη χρήση τους, αποφασίστηκε εξαρχής “μετά από προσεκτική σκέψη” να μην χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη παρτίδα και αυτό απλώς για να μην τεθεί σε κίνδυνο η εμπιστοσύνη των πολιτών στον εμβολιασμό, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters TV ο Έπαρχος Κρίστιαν.

Η BioNTech πάντως, είχε ανακοινώσει ότι το εμβόλιο είναι ακίνδυνο έστω και αν υπάρχουν θερμοκρασιακές αποκλίσεις. Πάντως, η εταιρεία είναι υπεύθυνη μόνο για τη μεταφορά στα κέντρα διανομής, από όπου τα ομοπονδιακά κρατίδια και οι περιφέρειες αναλαμβάνουν τη διανομή.

Οι ιατρικές αρχές ανακάλυψαν επίσης τη Δευτέρα ότι, ενώ τα δοχεία εμβολίων έπρεπε να φέρουν πέντε δόσεις, τα φιαλίδια της Comirnaty περιελάμβαναν σχεδόν έξι - μια ανωμαλία που απορρίφθηκε ως σκόπιμη « ελαφρά υπερπλήρωση » από τον κατασκευαστή. 

Ωστόσο, αξιωματούχοι υγείας της ΕΕ προειδοποίησαν ότι « σε καμία περίπτωση » δεν υπήρχαν υπολείμματα εμβολίων σε πολλά δοχεία.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ