COVID19 - ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30 ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

 

Μια νέα μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι ο νέος coronavirus έχει μεταλλαχθεί σε τουλάχιστον 30 διαφορετικές παραλλαγές.



Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ιατρικοί αξιωματούχοι έχουν υποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται, σε ευρήματα ότι διαφορετικά στελέχη έχουν επηρεάσει διαφορετικά μέρη του κόσμου, οδηγώντας σε πιθανές δυσκολίες στην εξεύρεση μιας συνολικής θεραπείας.

Η μελέτη διεξήχθη από τον καθηγητή Li Lanjuan και τους συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο Zhejiang στο Hangzhou της Κίνας και δημοσιεύθηκε σε ένα μη αξιολογημένο έγγραφο που κυκλοφόρησε στην ιστοσελίδα medRxiv.org την Κυριακή.

Η ομάδα του Li ανέλυσε τα στελέχη από 11 τυχαία επιλεγμένους ασθενείς με κορονοϊό από το Hangzhou, όπου έχουν αναφερθεί 1.264 περιστατικά και στη συνέχεια εξέτασε πόσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να μολύνουν και να σκοτώσουν κύτταρα.

Εντοπίστηκαν περισσότερες από 30 διαφορετικές μεταλλάξεις, εκ των οποίων 19 δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως.

«Το Sars-CoV-2 έχει αποκτήσει μεταλλάξεις ικανές να αλλάξουν ουσιαστικά την παθογένεια του», έγραψε ο Li στην εφημερίδα.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λειτουργικές αλλαγές στην πρωτεΐνη του ιού, ανέφερε η South China Morning Post . Η πρωτεΐνη ακίδων είναι η πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η ομάδα του Li μολύνει κύτταρα με στελέχη COVID-19 που φέρουν διαφορετικές μεταλλάξεις, εκ των οποίων τα πιο επιθετικά στελέχη βρέθηκαν να δημιουργούν 270 φορές περισσότερο ιικό φορτίο από τα πιο αδύναμα στελέχη. Τα επιθετικά στελέχη σκότωσαν επίσης τα ανθρώπινα κύτταρα το γρηγορότερο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν "ότι η πραγματική ποικιλομορφία των ιογενών στελεχών εξακολουθεί να υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό", έγραψε ο Λι.

Η μελέτη θα μπορούσε να έχει μελλοντικές επιπτώσεις στη θεραπεία του κοροναϊού, καθώς έχουν βρεθεί πολλά διαφορετικά στελέχη σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες , που έχουν τον χειρότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο σε 42.897, και 799.515 συνολικά περιστατικά, έχουν πληγεί από διαφορετικές μεταλλάξεις. 

Η Νέα Υόρκη, η οποία η ίδια είχε το χειρότερο ποσοστό θανάτου στις ΗΠΑ, και η ανατολική ακτή δείχνει ένα στέλεχος κοροναϊού παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε στην Ευρώπη, ενώ οι δυτικές ΗΠΑ έχουν δείξει ομοιότητες με στελέχη που βρέθηκαν στην Κίνα.

Το Coronavirus έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπιστεί σε νοσοκομεία παγκοσμίως ως μία ασθένεια και οι ασθενείς λαμβάνουν την ίδια θεραπεία ανεξάρτητα από το στέλεχος. Έχει προταθεί από την ομάδα του Πανεπιστημίου Zhejiang ότι ο ορισμός των μεταλλάξεων σε διάφορες περιοχές μπορεί να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης της καταπολέμησης του ιού.

«Η ανάπτυξη ναρκωτικών και εμβολίων , ενώ είναι επείγουσα, πρέπει να λάβει υπόψη τον αντίκτυπο αυτών των συσσωρευμένων μεταλλάξεων για να αποφευχθούν πιθανές παγίδες», ανέφεραν οι επιστήμονες.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ