Ο COVID-19 ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2019

 

Ο κορονοϊός είχε μολύνει ανθρώπους στις ΗΠΑ, ακόμη και πριν η Κίνα αναφέρει τις πρώτες της περιπτώσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αποκάλυψε έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό.



Οι Αμερικανοί ιατροί κατέγραψαν επίσημα τον πρώτο τους ασθενή Covid-19 στις 19 Ιανουαρίου 2020, αλλά τα ευρήματα σε μια εφημερίδα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ πολύ πριν .


Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 7.400 αιμοδοσίες που έγιναν σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ 13 Δεκεμβρίου 2019 και 17 Ιανουαρίου 2020. Στοιχεία αντισωμάτων σώματος Covid-19, η παρουσία των οποίων υποδηλώνουν ότι ένα άτομο είχε επαφή με τον ιό, υπήρχαν σε 106 από αυτά τα δείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη.


Αυτό σημαίνει ότι ο κοροναϊός θα μπορούσε να ήταν στις ΗΠΑ ένα μήνα προτού δει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του και εβδομάδες πριν οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τη μόλυνση στην πόλη Wuhan.


Η ανάλυση των νοσοκομειακών δεδομένων από όλες τις ΗΠΑ στα τέλη του 2019 έδειξε επίσης μια αύξηση στους ασθενείς με γρίπη, πολλοί από τους οποίους είχαν « βαρύ βήχα » και άλλα σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα.


Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν επίσης υποθέσει ότι ο κοροναϊός υπήρχε στις χώρες τους προτού η Κίνα ανακοινώσει επίσημα το ξέσπασμα του νέου στελέχους. Μια γαλλική έρευνα ανακάλυψε ότι υπήρχαν αντισώματα Covid-19 σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Μια παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Ιταλούς ομόλογους τους αποκάλυψε ότι δείγματα στην Ιταλία είχαν ήδη δείξει αντισώματα τον Σεπτέμβριο.



Εν τω μεταξύ, οι Ισπανοί ιολόγοι, βρήκαν ίχνη κοραναϊού σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν τον Μάρτιο του 2019 - έναν εννέα μήνες πριν από τα γεγονότα στο Γουχάν.

Ο Covid-19 βρισκόταν στα ισπανικά λύματα ήδη από τον ΜΑΡΤΙΟ 2019, ισχυρίζεται η μελέτη

Η ακριβής προέλευση του κοροναϊού είναι επί του παρόντος άγνωστη, αλλά οι ΗΠΑ καταβάλλουν ενεργές προσπάθειες να την αποδώσουν στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας. 

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε συχνά την ασθένεια - η οποία έχει μέχρι στιγμής μολύνει περισσότερους από 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε περισσότερους από 271.000 στην Αμερική - ως «κινεζικός ιός», προκαλώντας έντονη διαμαρτυρία από το Πεκίνο.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ