ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΛΕΤΑ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

 

Ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σάικερ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του μελετά αυτήν τη στιγμή τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο και την Ελλάδα και ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε όλα τα περιφερειακά έργα δικτύου διασύνδεσης.


Σε ομιλία του για τον πρωθυπουργό Mostafa Madbouly κατά την έναρξη του τέταρτου ετήσιου ενεργειακού συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Al-Ahram, ο Shaker πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αναμένεται να γίνει ένας από τους κύριους κόμβους μεταφοράς ενέργειας στην Αφρική.


Η Αίγυπτος κατάφερε επίσης να επιτύχει αυτάρκεια στο φυσικό αέριο, είπε, επιτυγχάνοντας άνευ προηγουμένου ποσοστά παραγωγής πετρελαίου και επέκταση της παράδοσης φυσικού αερίου των νοικοκυριών.


Σημείωσε ότι ο τομέας πετρελαίου της Αιγύπτου έχει διατηρήσει το διακεκριμένο διεθνές του καθεστώς και τα τέλη των αλλοδαπών έχουν μειωθεί, δείχνοντας την αξιοπιστία του κράτους και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να αντλήσουν περισσότερες επενδύσεις.


Εξήγησε ότι υπάρχει συνεργασία με έναν παγκόσμιο οίκο εμπειρογνωμόνων για το βέλτιστο μείγμα ενέργειας έως το 2035, με αυτή τη νέα ενέργεια να αντιπροσωπεύει περίπου το 42% αυτής.


Αρκετές συμβάσεις ηλιακής ενέργειας υπογράφονται με επενδυτές, είπε, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος έχει γίνει το επίκεντρο του εμπορίου ενέργειας ως μέρος των σχεδίων του κράτους να γίνει περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.


«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε πολλά έργα στον ενεργειακό τομέα και μελετάται η ετοιμότητα της Αιγύπτου να εισαγάγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχει ανακοινωθεί η τιμολόγηση της παραγωγής ενέργειας από απόβλητα», είπε.


«Ένα στρατηγικό σχέδιο έχει ετοιμαστεί για τη δημιουργία 19 έργων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού και η ενεργειακή στρατηγική θα ενημερωθεί για να συμπεριλάβει την παραγωγή υδρογόνου», κατέληξε ο Shaker.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ