TA ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΕΚΟΨΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TRUMP ΟΤΑΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Μια έντονη συζήτηση και προβληματισμός σχετικά με το ρόλο της δημοσιογραφίας έχει προκύψει στο Διαδίκτυο, αφού αφού πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης έκοψαν βίαια τη  ζωντανή ροή συνέντευξης στην οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε κατηγορίες για εξαπάτηση των ψηφοφόρων.


Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης MSNBC, NBC News, CNBC, CBS News, ABC News, και ακόμη και τα δημόσια χρηματοδοτούμενα NPR, έκοψαν τη ροή τους από τον Λευκό Οίκο καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Trump άρχισε να μιλάει για φερόμενες παρατυπίες ψήφου κατά τη διάρκεια των προεδρικών αμερικανικών εκλογών του 2020. 


Μεταξύ των μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, μόνο η Fox και το CNN επέλεξαν να μεταδώσουν ολόκληρη την ομιλία του Donald Trump. Ένα CNN chyron που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έγραφε: «Χωρίς στοιχεία, ο Τραμπ λέει ότι εξαπατάται».


Κατά τη βραδινή ομιλία του την Πέμπτη, ο Τραμπ επεσήμανε την κραυγαλέα «παρέμβαση στις εκλογές από τα Big Media, Big Money και Big Tech» και δήλωσε ότι «κερδίζαμε πολύ σε όλες τις βασικές τοποθεσίες» και αργότερα «οι αριθμοί μας άρχισαν να θαυματουργούν μπερδεμένοι μυστικά. "


Τα ΜΜΕ υπερασπίστηκαν το τράβηγμα στις προκλητικές παρατηρήσεις του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελαν να διαδώσουν αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με τις εκλογές.





«Εδώ είμαστε και πάλι στην ασυνήθιστη θέση όχι μόνο να διακόψουμε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και να διορθώσουμε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο MSNBC φιλοξενούμενος Μπράιαν Γουίλιαμς καθώς το δίκτυό του έκοψε το Τραμπ. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλα δίκτυα . 


Ο αρχισυντάκτης της USA Today δήλωσε ότι έληξε τη ζωντανή ροή της συνέντευξης, επειδή η δουλειά του δικτύου είναι να «διαδώσει την αλήθεια - όχι αβάσιμες συνωμοσίες».


«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε, γιατί δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Shep Smith του CNBC. 


Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι τέτοιοι αποκαλυπτικοί ισχυρισμοί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ  αξίζουν ζωντανή κάλυψη. 


Οι χρήστες του Twitter επεσήμαναν περαιτέρω ότι δεν υπήρχε τρόπος για τα δίκτυα να γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι ο Τραμπ ψεύδεται ή διαδίδει παραπληροφόρηση, σημειώνοντας ότι η δουλειά τους πρέπει απλώς να είναι η αναμετάδοση, χωρίς προκατάληψη, σε αυτό που είπε ο Τραμπ. 


Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος του Πράσινου Κόμματος Ralph Nader ήταν ιδιαίτερα θυμωμένος που το NPR αρνήθηκε να καλύψει τα πλήρη σχόλια του Trump, επισημαίνοντας ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό όταν οι εμπορικοί σταθμοί πέφτουν. 



 «Ζητάμε εξηγήσεις από NPR και τους ιδιωτικούς σταθμούς. Οι πραγματικοί έλεγχοι μπορούν να έρθουν αργότερα » , έγραψε στο Twitter.


Η συντακτική απόφαση έλαβε επίσης πολλά χειροκροτήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να υιοθετούν την άποψη ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί περίμεναν πάρα πολύ καιρό για να αρχίσουν να βάζουν σε μαύρη λίστα στις ζωντανές συνεντεύξεις του προέδρου.


Η εκστρατεία Trump ισχυρίζεται ότι υπάρχουν παρατυπίες και απάτες που συνδέονται με ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου που όπως είτε έφτασαν αργά είτε δεν έλαβαν τον απαραίτητο έλεγχο από παρατηρητές, οι οποίοι φέρεται να εμποδίζονται να επιβλέψουν τον αριθμό των ψήφων σε πολλά βασικά κράτη της μάχης. 


Η ομάδα του Donald Trump έχει καταθέσει αγωγή στη Νεβάδα, όπου λένε ότι έχουν αποδείξεις ότι χιλιάδες μη κάτοικοι ψήφισαν παράνομα στην πολιτεία. Έχουν επίσης ασκηθεί νομικές αγωγές  στην Πενσυλβανία, τη Γεωργία και το Μίσιγκαν. Ο Τραμπ έχει ήδη ζητήσει επανεξέταση στο Ουισκόνσιν, όπου το περιθώριο νίκης ήταν μικρότερο από έναν βαθμό. 



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ