O IBRAHIM KALIN ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΔΕΚΑΔΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ



Η δολοφονία αυστραλιανών στρατιωτών σχεδόν τεσσάρων δεκάδων Αφγανών πολιτών ισοδυναμεί με βαρβαρότητα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας.


"Αυτή είναι η σύγχρονη βαρβαρότητα. Έχει γίνει κατανοητό ότι 39 αιχμάλωτοι πολίτες σκοτώθηκαν σκόπιμα στο Αφγανιστάν προκειμένου να προετοιμάσουν τους στρατολόγους του αυστραλιανού στρατού να δολοφονήσουν", δήλωσε ο Ιμπραήμ Κάλιν στο Twitter.


Στη χώρα αναμένεται εκτεταμένες διαμαρτυρίες τις επόμενες μέρες, καθώς οι λεπτομέρειες της έκθεσης φτάνουν στο κοινό μέσω τοπικών μέσων.


Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν τελικά την έρευνα σχετικά με τουλάχιστον 39 περιστατικά δολοφονιών πολιτών από τις ειδικές δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν.


Ο αρχηγός των Αυστραλιανών Αμυντικών Δυνάμεων Στρατηγός Angus Campbell ζήτησε συγγνώμη από τον αφγανικό λαό καθώς μοιράστηκε τις τρομακτικές λεπτομέρειες της έρευνας.


"Στο λαό του Αφγανιστάν, εκ μέρους της Αυστραλιανής Δύναμης Άμυνας, ζητώ ειλικρινά και ανεπιφύλακτα συγνώμη για οποιαδήποτε αδικοπραξία από Αυστραλούς στρατιώτες. Έχω μιλήσει απευθείας στον Αφγανό ομόλογό μου, Γεν. (Yaseen) Zia, για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα", είπε σε τηλεοπτική ομιλία.


Τέτοια συμπεριφορά, είπε, "σεβάστηκε βαθιά την εμπιστοσύνη που έθεσαν οι αυστραλιανές δυνάμεις από τον λαό του Αφγανιστάν, σε μια στιγμή που είχαν ζητήσει τη βοήθειά μας"


Χαιρετίζοντας τη δημόσια αναγνώριση του εγκλήματος, τη δέσμευση στη δικαιοσύνη και την αποζημίωση των θυμάτων, το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν χαρακτήρισε τη δολοφονία πολιτών «ασυγχώρητη».


Εν τω μεταξύ, το αφγανικό προεδρικό παλάτι στην Καμπούλ δήλωσε σε δήλωση ότι ο Πρόεδρος Mohammed Ashraf Ghani έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison σχετικά με την έκθεση.


"Σε αυτό το τηλεφώνημα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την κακή συμπεριφορά ορισμένων αυστραλιανών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν για τις έρευνες και για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης".



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ