Ο DONALD TRUMP ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΟΘΕΙΑΣ

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε εμμέσως να αναγνωρίζει δημοσίως για πρώτη φορά την Κυριακή ότι ο δημοκράτης Joe Biden κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν «απάτη», επαναλαμβάνοντας τους  ισχυρισμούς του για ευρεία απάτη ψήφου.


Ο Τραμπ φάνηκε να αναγνωρίζει τη νίκη του Joe Biden σε μια ανάρτηση στο Twitter στην οποία όμως ανέφερε αβάσιμους ισχυρισμούς για απάτη.


Η εκστρατεία του Τραμπ έχει καταθέσει αγωγές που επιδιώκουν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα σε πολλές πολιτείες, αν και χωρίς επιτυχία και νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι διαφορές έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών.


Εκλογικοί αξιωματούχοι και των δύο κομμάτων δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για σημαντικές παρατυπίες. Οι δημοκράτες και άλλοι επικριτές κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι προσπαθεί να απονομιμοποιήσει τη νίκη του Μπάιντεν και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Πριν από τις εκλογές, ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί για μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας.


Η άρνηση του Τραμπ να παραχωρήσει την προεδρία, δεν άλλαξε παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ήταν εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά καθυστέρησε την κανονική διαδικασία προετοιμασίας της κυβέρνησης για μια νέα προεδρική διοίκηση.


Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μην αναγνωρίσει τον Μπάιντεν ως νικητή εμπόδισε τον Μπάιντεν και την ομάδα του να αποκτήσουν πρόσβαση σε κυβερνητικούς χώρους γραφείων και να χρηματοδοτήσουν κανονικά μια εισερχόμενη διοίκηση για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση.


Η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παροχή αυτών των πόρων, η Γενική Υπηρεσία Υπηρεσιών, δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν.


Ο Μπάιντεν έχει περάσει μέρες με συμβούλους καθώς ζυγίζει ραντεβού στο υπουργικό συμβούλιο, δέχεται συγχαρητήριες κλήσεις από παγκόσμιους ηγέτες και χαρτογραφεί τις πολιτικές που θα ακολουθήσει αφού ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Αναμένεται να συνεχίσει να συναντά προσωπικά συμβούλους την Κυριακή.


Ο Μπάιντεν έχει κερδίσει 306 ψήφους στο σύστημα πολιτειακών πολιτειών που καθορίζει τον προεδρικό νικητή, σύμφωνα με τον Edison Research, πολύ περισσότερα από τα 270 που χρειάζονται για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία.


Ο Τραμπ κέρδισε τον ίδιο αριθμό εκλογικών ψήφων το 2016 έναντι της υποψηφιότητας της Δημοκρατίας Χίλαρι Κλίντον, μια νίκη που ονόμασε «κατολίσθηση», παρόλο που κέρδισε την εθνική λαϊκή ψήφο με περίπου 3 εκατομμύρια ψήφους.


Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ ξεκίνησαν στην Ουάσιγκτον για να επαναλάβουν τους ισχυρισμούς του για εκλογική απάτη. Το «Million MAGA March», αναφερόμενο στο σύνθημα του Trump για το «Make America Great Again», προσέλκυσε πλήθος υποστηρικτών που κυματίζουν σημαίες προς το κέντρο της Ουάσιγκτον.


"Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δείχνουν την υποστήριξή τους στο DC. Δεν θα υπερασπιστούν μια Ακατάλληλη και Διαφθορμένη Εκλογή!" ο πρόεδρος έγραψε στο Twitter, αν και οι περισσότερες εκτιμήσεις του πλήθους ήταν πολύ χαμηλότερες από τον αριθμό του Τραμπ.


Η μοτοσικλέτα του Τραμπ πέρασε από το πλήθος στο δρόμο του για το γήπεδο του γκολφ στη Βιρτζίνια, δημιουργώντας πανηγυρισμούς από διαδηλωτές καθώς ο πρόεδρος κυλούσε από την πίσω θέση.


Η πορεία ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, αν και ξέσπασαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ και των αντιφασιστών που συνεχίστηκαν μετά το σκοτάδι. Ένα άτομο μαχαιρώθηκε και μεταφέρθηκε σε κέντρο τραύματος, ανέφερε το τμήμα ιατρικών υπηρεσιών  και έκτακτης ανάγκης. Η Washington Post ανέφερε ότι το μαχαίρι σημειώθηκε εν μέσω φιλονικίας που ξέσπασε μετά τις 8 μ.μ.


Δεκάδες Proud Boys, μια ακροδεξιά ομάδα, βάδισαν στους δρόμους, φορώντας κράνη και βαλλιστικά γιλέκα, ενώ μέλη του ακροαριστερού κινήματος, γνωστό ως Antifa, πραγματοποίησαν τις δικές τους αντιδιαδηλώσεις.


Η αστυνομική δύναμη της πόλης συνέλαβε τουλάχιστον 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών που κατηγορήθηκαν για επίθεση.


Με τις πιθανότητές του να αντιστρέψει το αποτέλεσμα ουσιαστικά ανύπαρκτες, ο Τραμπ έχει συζητήσει με συμβούλους πιθανές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης που θα τον κρατούσαν στο προσκήνιο πριν από μια πιθανή προσφορά του Λευκού Οίκου το 2024, ανέφεραν οι βοηθοί.


Τα κράτη βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης των εκλογικών τους αποτελεσμάτων. Το Electoral College συνεδριάζει για να ψηφίσει τον νέο πρόεδρο στις 14 Δεκεμβρίου.


Η επιλεγμένος του Μπάιντεν για  επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Ρον Κλάιν, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι είναι απαραίτητη μια ταχεία μετάβαση για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαθέσει ένα πιθανό εμβόλιο κοροναϊού στις αρχές του επόμενου έτους.


Η αντιμετώπιση της μαζικής πανδημίας θα είναι ύψιστη προτεραιότητα για τον Μπάιντεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων την Παρασκευή για τέταρτη ημέρα.


Περισσότεροι από 244.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν πεθάνει από τον κοροναϊό από την έναρξη της πανδημίας




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ