ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΙΔΑΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ?



Σε κάθε αμερικανική εκλογική αναμέτρηση, εικόνες γαϊδουριών και ελεφάντων εμφανίζονται στα πολιτικά κινούμενα σχέδια, σε κουμπιά καμπάνιας, στο  διαδικτύου και μερικές πραγματικά ανησυχητικές επιλογές μόδας . Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; αφού τα δύο θηρία - το πρώτο εκπροσωπεί το Δημοκρατικό Κόμμα και το δεύτερο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα  και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οπτικής κουλτούρας της Αμερικής, τόσο αναγνωρίσιμη όσο ο Άγιος Βασίλης ή ο θείος Σαμ.


Ωστόσο, οι περισσότεροι Αμερικανοί θα εκπλαγούν να μάθουν ότι και τα δύο πολιτικά σύμβολα (καθώς και ο Άγιος Βασίλης και ο θείος Σαμ) διαδόθηκαν και δόθηκαν στις σύγχρονες μορφές τους από τον ίδιο γελοιογράφο.

Το όνομά του ήταν Thomas Nast , και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Harper's Weekly, από το 1862 έως το 1886, έγινε ο πρώτος μεγάλος πολιτικός γελοιογράφος της Αμερικής - και ένας από τους σκληρότερους σατιριστές του. 


Στα περίπλοκα λεπτομερή ξυλόγλυπτα για τα οποία θυμάται καλύτερα, αντιμετώπισε τον εμφύλιο πόλεμο, τις ανατροπές της ανασυγκρότησης, τη μετανάστευση και - πιο γνωστά - την πολιτική μηχανή του Tammany Hall. Μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι η λέξη «άσχημη» προέρχεται από το επώνυμο του καλλιτέχνη, και ενώ αυτό σχεδόν σίγουρα δεν ισχύει, μια ματιά στα κινούμενα σχέδια του μπορεί να σας πείσει ότι είναι.


Οι ιστορικοί ισχυρίστηκαν ότι ο Nast, που μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1840 και τη δεκαετία του '50, εκφοβίστηκε άγρια ​​ως παιδί. Πράγματι, τα δύο θέματα που διατρέχουν την καριέρα του είναι η περιφρονητική περιφρόνησή του για εκφοβιστές όλων των σχημάτων και μεγεθών και η συμπόνια του για τα θύματά τους.


Αυτή η  πολιτική γελοιογραφία του Thomas Nast, που λήφθηκε από το Harper's Weekly του 1879, ήταν μια πρώιμη χρήση του ελέφαντα και του γαϊδουριού για να συμβολίσει τα Δημοκρατικά και Ρεπουμπλικανικά κόμματα.

Συλλογή Kean / Αρχείο αρχείων / Getty Images


Το Harper's, κινήθηκε μπρος-πίσω ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πόλους. Σε ένα διάσημο καρτούν, "Χειρότερο από τη δουλεία" (1874), μια ανυπεράσπιστη μαύρη οικογένεια κλαίει μπροστά σε έναν χαμογελαστό Klansman. σε μια άλλη - μια φουσκωτή παρωδία της συμμαχίας του ΚΚΚ με τον πολιτικό μηχανισμό της Νέας Υόρκης, με τίτλο "Καταπιούν ο ένας τον άλλον" - δεν υπάρχουν θύματα, μόνο δύο φουσκωμένοι άντρες με έντονα μάτια που απεικονίζονται ως ouroboroi. 

Σήμερα, τα «κινούμενα σχέδια συντακτικής» μπορεί να θυμίζουν εφεδρικές, εσκεμμένα απλοϊκές εικόνες - το είδος που μπορείτε να επεξεργαστείτε σε μισό δευτερόλεπτο, διαβάζοντας τις ειδήσεις. Αντίθετα, τα πυκνά, σχολαστικά επισημασμένα κινούμενα σχέδια ήταν νέα: όχι μόνο εικόνες, αλλά επιχειρήματα, που προορίζονταν να αναλυθούν και να συζητηθούν από σημείο σε σημείο.

Στην εποχή μετά την αλήθεια, οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν ψέματα για να διαδώσουν γεγονότα


Πάρτε τον "Τρίτο όρο πανικού", το γελοιογραφία του 1874 που συχνά θεωρείται ότι διαδίδει τον ελέφαντα ως σύμβολο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Τους μήνες που έφτασαν στα μεσοπρόθεσμα, η New York Herald, που υποστήριζε τότε αρκετούς Δημοκρατικούς υποψήφιους, είχε διαδώσει τη φήμη ότι ο Πρόεδρος Ulysses Grant, ένας Ρεπουμπλικανός, σκέφτηκε να υποβληθεί για τρίτη θητεία το 1876 - όχι παράνομο τις μέρες πριν από την 22η τροπολογία αλλά σίγουρα παραφρονούμαι.


Σε αυτή την  πολιτική γελοιογραφία του Thomas Nast, με τίτλο "Fine-Ass Committee", ένα γαϊδούρι αντιπροσωπεύει έναν Δημοκρατικό του Κογκρέσου που φυσάει οικονομικές φυσαλίδες. Συλλογή Kean / Αρχείο αρχείων / Getty Images



Ο Nast, ένας περήφανος υποστηρικτής του Κόμματος του Λίνκολν, έβγαλε τον Herald ως γαϊδουράκι τυλιγμένο σε δέρμα λιονταριού, τρομάζοντας τα άλλα ζώα με άγριες ιστορίες για μια δικτατορία Grant. Ανάμεσα σε αυτά τα ζώα είναι ένας τεράστιος ελέφαντας από καλαμάκι με την ονομασία «Ρεπουμπλικανική ψηφοφορία», που μοιάζει να πρόκειται να καταρρεύσει από ένα βράχο.

Ο Nast δεν ήταν ο πρώτος χιούμορ που συγκρίνει τον άνθρωπο με τα ζώα - η ιστορία του γαϊδουριού στο δέρμα του λιονταριού επιστρέφει μέχρι το Aesop. Δεν ήταν καν ο πρώτος καλλιτέχνης που συνέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους με τα παχύδερμα: Τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα, οι διαφημίσεις είχαν προωθήσει το GOP με το σύνθημα «δείτε τον ελέφαντα», ένα ασαφές κομμάτι του εμφύλιου εμφύλιου πολέμου που μεταφράζεται χονδρικά σε «να πολεμήσει γενναία».

Και ενώ ο Nast απεικόνιζε το Δημοκρατικό Κόμμα ως γαϊδουράκι πολλές φορές (αν και στην "Τρίτη περίοδος πανικού" παίρνει το σχήμα μιας αλεπούς), οι δύο είχαν συνδεθεί από τις ημέρες της διοίκησης του Τζάκσον πριν από μισό αιών


Ο Ρεπουμπλικανικός ελέφαντας έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε αυτό το καρτούν του 1874 από τον Thomas Nast Μια αλεπού στην κάτω δεξιά γωνία αντιπροσωπεύει το Δημοκρατικό κόμμα. Συλλογή Kean / Αρχείο αρχείων / Getty Images




Αλλά ήταν η διορατικότητα του Nast να παρουσιάσουμε την αμερικανική πολιτική ως ένα μεγάλο, ακατάστατο θηλαστικό - ένα τσίρκο, σαν αυτό που είχε κάνει το ντεμπούτο του Barnum & Bailey στη Νέα Υόρκη τρία χρόνια νωρίτερα. 

Όπως και οι καλύτεροι σατιριστές, γελοιοποίησε τη δική του πλευρά σχεδόν τόσο χαρούμενος όσο έκανε και των αντιπάλων του - και έτσι, επαναπροσδιορίστηκε το GOP ως ένα αδύναμο, πανικόβλητο πλάσμα που περπατούσε συνεχώς σε λάθος κατεύθυνση, το μέγεθός του είναι περισσότερο ευθύνη παρά ένα περιουσιακό στοιχείο.


Τα γαϊδουράκια Nast δεν είναι καλύτερα. Μια τυπική γελοιογραφία από το 1879 δείχνει το πεισματάρικο θηρίο που κρέμεται από την ουρά, που θα πέσει σε μια άβυσσο "οικονομικού χάους". Τις περισσότερες φορές, στην πραγματικότητα, τα κινούμενα σχέδια του απεικονίζουν ελέφαντες και γαϊδούρια μόνο ένα πλάτος μακριά από το χάος - μια αρκετά δίκαιη εκτίμηση της ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατών κατά τη διάρκεια της επιχρυσωμένης εποχής.

Στη δεκαετία του 1880, ο Nast ήταν ο πιο φοβισμένος καλλιτέχνης στη χώρα, ορκισμένος εχθρός των απατεώνων  στα δεξιά και στα αριστερά. Στη συνέχεια, σε μια μοίρα Nast-y της μοίρας που άξιζε τα κινούμενα σχέδια του, έχασε όλα τα χρήματά του σε ένα σχέδιο Ponzi, το είδος της ανόητης λειτουργίας που είχε περάσει όλη του την καριέρα προειδοποιώντας. Το 1890, προσπάθησε να ξαναχτίσει την περιουσία του δημοσιεύοντας ένα βιβλίο με εικονογραφήσεις Χριστουγέννων.


Σε αυτή τη γελοιογραφία του 1876 του Nast , η Ρεπουμπλικανική ψηφοφορία, εκπροσωπούμενη από τον θείο Σαμ που ιππεύει έναν ελέφαντα, ποδοπατά μια τίγρη που εκπροσωπεί τους Δημοκρατικούς.  Συλλογή Kean / Αρχείο αρχείων / Getty Images




Μέχρι εκείνο το σημείο, ωστόσο, φαίνεται να έχει χάσει κάποια από τη δημιουργική ορμή που είχε κερδίσει στο Harper's, και πέρασε την τελευταία δεκαετία της ζωής του σε κακή υγεία, συνειδητά επίπονα ότι η καλύτερη δουλειά του ήταν πολύ πίσω του.


Αλλά ο ελέφαντας και ο γάιδαρος ζουν στις πολιτικές σκηνές, χάρη στην επινοητικότητα του Nast. Μέχρι σήμερα, ο ελέφαντας παραμένει το επίσημο σύμβολο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και παρόλο που οι Δημοκρατικοί δεν έχουν ακόμη δηλώσει το δικό τους, δεν θα χρειαστεί να περπατήσετε περισσότερο από δύο βήματα σε ένα από τα ράλι τους πριν εντοπίσετε ένα γάιδαρο.

Είναι λίγο περίεργο το γεγονός ότι και τα δύο μεγάλα αμερικανικά πολιτικά κόμματα έχουν αγκαλιάσει τις μασκότ τους τόσο ενθουσιωδώς, λαμβάνοντας υπόψη πόσο άσχημα συναντώνται τα δύο ζώα στα αρχικά κινούμενα σχέδια του Nast: πόσο ηλίθιο, πόσο εύκαμπτο, πόσο εύκολα συγχέεται. Ίσως κανένα κόμμα δεν ενοχλήθηκε να το ελέγξει προτού γεμίσει καρφίτσες και τσάντες.

Ή ίσως ήξεραν για την κοροϊδία του Nast και αποφάσισαν ότι η κατάλληλη απάντηση ήταν να συμμετάσχουν στο να χλευαστούν.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ