ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ?



Θα μπορούσαν να αποφασιστούν οι εκλογές των ΗΠΑ στα δικαστήρια;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι θα μπορούσε να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αμφισβητήσει τον αριθμό των ψήφων στις εκλογές της Τρίτης

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι προετοιμάστηκαν την Τετάρτη για πιθανή νομική αναμέτρηση για να αποφασίσουν τον νικητή του στενού προεδρικού αγώνα μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού αμφισβητή Τζο Μπάιντεν.


Ο Τραμπ δήλωσε εν μία νυκτί ότι ήταν έτοιμος να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να αμφισβητήσει την καταμέτρηση των ψήφων, καθώς τα αποτελέσματα παρέμειναν ασαφή σε πολλά βασικά κράτη, ιδίως στην Πενσυλβάνια.


Η απειλή του Τραμπ έθεσε το φάντασμα των εκλογών να αποφασίζονται τελικά, όπως το 2000, από μια απόφαση του υψηλού δικαστηρίου για το πώς τα κράτη μπορούν να ψηφίσουν ή να διενεργήσουν μετρήσεις.


  • Η πανδημία και οι ταχυδρομικές ψήφοι 


Τα νομικά προβλήματα συνδέονται κυρίως με την πανδημία Covid-19. Η κοινωνική αποστασιοποίηση δίνει προτεραιότητα στο να μπορείτε να ψηφίζετε μέσω ταχυδρομείου.


Κάθε πολιτεία ορίζει τους δικούς της κανόνες ψηφοφορίας και πολλά εγκριθέντα ή διευρυμένα προγράμματα ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου. Αυτό απαιτούσε την αλλαγή κανόνων σχετικά με τον τρόπο και το πότε θα συλλεγούν, θα επαληθεύονται και θα καταγράφονται ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου.


Για να φιλοξενήσουν εκατομμύρια ταχυδρομημένα ψηφοδέλτια, οι πολιτειακοί νομοθέτες και οι εκλογικές αρχές επέκτειναν τις περιόδους για τη λήψη ψηφοφοριών, λόγω μιας υπερβολικής επιβάρυνσης της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, πρόσθεσε χρόνο για να μετρήσει τις ψήφους και έλαβε άλλα μέτρα για να διευκολύνει τη διαδικασία.


Αναμένοντας ότι περισσότεροι Δημοκρατικοί - οι οποίοι σε γενικές γραμμές υιοθέτησαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση για τον Covid-19 - θα προτιμούσαν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου, οι Ρεπουμπλικανικές ομάδες σε όλη τη χώρα υπέβαλαν εκατοντάδες αγωγές για να μπλοκάρουν τέτοιες αλλαγές κανόνα, λέγοντας ότι παραβίασαν τα υπάρχοντα καταστατικά.


Ορισμένες από αυτές τις αγωγές θα μπορούσαν να επιδιωχθούν στα επτά βασικά κράτη όπου η καταμέτρηση των ψήφων παρέμεινε εξαιρετικά στενή την Τετάρτη, σε ορισμένες περιπτώσεις με ψηφοδέλτια να φτάνουν στο ταχυδρομείο. 


"Είναι σαφές ότι και οι δύο υποψήφιοι πιστεύουν ότι εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν, οπότε ο αγώνας προχωρά πάρα πολύ. Και ο αγώνας μπορεί να διεξαχθεί στα δικαστήρια", δήλωσε ο ειδικός του εκλογικού νόμου Ed Foley.


  • Πιθανές προκλήσεις 

Όπως και στη Φλόριντα το 2000, οι προκλήσεις θα επικεντρωθούν στα νόμιμα ψηφοδέλτια. 


Ήδη πριν από την ημέρα των εκλογών, οι Ρεπουμπλικάνοι μήνυσαν εάν κράτη όπως το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια μπορούν νόμιμα να μετρήσουν ψηφοδέλτια μετά την ημέρα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, ή να μετρήσουν εκείνες που φτάνουν ταχυδρομικώς μετά την ημέρα των εκλογών.



Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επανειλημμένα, χωρίς να προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία, ότι τα ψηφοδέλτια που υπολογίστηκαν μετά την ημέρα των εκλογών, ιδιαίτερα εκείνα της βασικής πολιτείας της Πενσυλβανίας, θα ήταν "δόλια". 

Η Πενσυλβάνια είναι ιδιαίτερος στόχος επειδή, σε αντίθεση με τον Μίσιγκαν και άλλους, συμφώνησε να δεσμεύσει ψηφοδέλτια που φτάνουν ταχυδρομικώς μετά τις 3 Νοεμβρίου, καθιστώντας τους σαφείς στόχους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν επίσης την παρακολούθηση της καταμέτρησης των ψήφων που έχουν σταλεί, εάν οι ψηφοφορίες έχουν σωστά ταχυδρομικά σήματα, και πολιτικές που επιτρέπουν στους ψηφοφόρους να «θεραπεύσουν» τα ταχυδρομικά τους ψηφοδέλτια για να τους αποτρέψουν να απορριφθούν λόγω ελλιπών εντύπων ή ασαφών υπογραφών.

  • Κλείσιμο μετράει 

Όλα αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να δώσουν στους αμφισβητίες τη δυνατότητα αποκλεισμού μεμονωμένων ή ολόκληρων ομάδων ψηφοφόρων.

Στο Ουισκόνσιν - όπου οι πρόωρες επιστροφές δείχνουν ότι ο Μπάιντεν ξεπερνάει περίπου 20.000 ψήφους, εντός του περιθωρίου ενός τοις εκατό που απαιτείται για να ζητήσει επανάληψη - η εκστρατεία του Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα απαιτήσει ένα.

Ωστόσο, ειδικοί λένε ότι κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να προσφύγει στο δικαστήριο, εκτός εάν το περιθώριο μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι πολύ στενό, όπως στη Φλόριντα το 2000, όταν οι εκλογές εξαρτώνταν από μόλις 537 ψήφους.

Ο Ντέρεκ Μούλερ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, δήλωσε ότι ένας υποψήφιος δεν θα κάνει μήνυση εάν ακολουθεί σημαντικά σε ορισμένα κράτη.

"Αν έρθει σε μια κατάσταση", είπε, "τότε θα περίμενα πραγματικά σοβαρές διαφορές."

Αλλά αν τα περιθώρια αποδειχθούν δύο ή τρεις εκατοστιαίες μονάδες - ας πούμε μια διαφορά 100.000 ψήφων στην Πενσυλβανία - "είναι πολύ δύσκολο να ασκηθούν δικαστικές διαφορές στο τέλος της ημέρας", δήλωσε ο Muller.

"Εάν έχετε αγωγή για ... την απώλεια περίπου 10.000 ψήφων, δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά εάν το περιθώριο καταλήξει να είναι 100.000", δήλωσε ο Foley.


  • Ανώτατο Δικαστήριο Skittish -

Ακόμα κι αν ρωτηθεί, το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν επιφυλακτικό για την ανάμιξή του σε θέματα ψηφοφορίας που αποφασίζονται από τους κρατικούς νόμους.

Και, μετά την απόφασή του το 2000 να παραδώσει τις εκλογές στον Ρεπουμπλικανικό Τζορτζ Μπους, άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων της Φλόριντα, το δικαστήριο γνωρίζει ότι η παρέμβασή του θα μπορούσε να βλάψει τη θέση του στην κοινωνία.

Μια υπόθεση θα έθετε στο προσκήνιο τις πολιτικές τάσεις των εννέα δικαστών - έξι συντηρητικών και τριών φιλελεύθερων.

Αυτό το φως θα λάμπει πιο έντονα στο νεότερο μέλος, την Amy Coney Barrett, η οποία προσχώρησε στο δικαστήριο μόλις τον περασμένο μήνα, που επέλεξε ο Trump. 

Ο Τραμπ είπε επανειλημμένα ότι έσπευσε εν μέρει το ραντεβού της, ώστε να είναι σε θέση να ακούσει τυχόν εκλογικές υποθέσεις, τοποθετώντας ένα άμεσο σύννεφο πάνω της.

"Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν χρειάζεται να παρέμβει", δήλωσε ο Muller.

«Ένιωσα ότι έπρεπε να το 2000, αλλά δεν είναι απαραίτητα σαφές ότι θα αισθανόταν τον ίδιο τρόπο σήμερα».

chp / pmh / εκ



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ