ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ABDULLAH BOZKURT ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ



Ο Τούρκος δημοσιογράφος με έδρα τη Σουηδία Αμπντουλάχ Μποζγκούρτ δέχτηκε επίθεση χθες κοντά στο σπίτι του στη Στοκχόλμη και νοσηλεύεται λόγω του  τραυματισμού του.


Ο Bozkurt και η ομάδα δημοσιογράφων του στη Σουηδία διοικούν τον ιστότοπο ειδήσεων Nordic Monitor, ο οποίος παρέχει αποκλειστική και κριτική κάλυψη για την Τουρκία και εκθέτει τις παράνομες δραστηριότητες της διαβόητης τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.


«Μέσα σε λίγα λεπτά από το να βγω από το σπίτι μου, ένας από τους τρεις άντρες με πλησίασε πίσω και απρόσμενα με κατέστρεψε. Καθώς έπεσα στο πεζοδρόμιο της ασφάλτου, άρχισαν να με χτυπούν στο πρόσωπο και στο κεφάλι »είπε ο Μπόζγκουρτ, προσθέτοντας ότι οι δράστες έφυγαν τότε.


Η σουηδική αστυνομία κάλεσε να διερευνήσει το περιστατικό, ενώ οι παραϊατρικοί έφτασαν στο σπίτι του δημοσιογράφου, ο οποίος αργότερα συμβουλεύτηκε να πάει στο κοντινό σταθμό έκτακτης ανάγκης για πιο ενδελεχή έλεγχο.


Ο Bozkurt υπέστη τραυματισμούς στο πρόσωπο, το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια από τη βίαιη επίθεση που σημειώθηκε στη μέση της ημέρας κοντά σε χώρο στάθμευσης δίπλα στο σπίτι του στο προάστιο της Spånga της Στοκχόλμης.


Η φωτογραφία του Abdullah Bozkurt μετά το περιστατικό δείχνει ότι δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι και το πρόσωπό του.

 

Ο δημοσιογράφος είπε ότι δεν γνώριζε τους επιτιθέμενους, δεν γνώριζε τα κίνητρα πίσω από τη βίαιη πράξη τους. Ωστόσο, είπε ότι υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει συνδεθεί με τις ανακριτικές του αναφορές σχετικά με  ισχυρά πρόσωπα στην Τουρκία που έχουν μακρύ χέρι φτάνοντας μέχρι τη Σουηδία.


«Ας ελπίσουμε ότι η έρευνα θα αποκαλύψει γεγονότα σχετικά με το ποια ήταν η αιτία αυτής της βίαιης επίθεσης», υπογράμμισε ο Μποζγκούρτ. Πρόσθεσε επίσης ότι ενημέρωσε τη Σουηδική Ένωση Δημοσιογράφων (Journalistförbundet) είναι


Ο δημοσιογράφος ζει στη Σουηδία για πολιτική προστασία από το άσυλο από το 2016, όταν η τουρκική κυβέρνηση με επικεφαλής τον αυταρχικό ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου καταστολή σε ανεξάρτητα και επικριτικά μέσα ενημέρωσης, φυλακίζοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, κλείνοντας σχεδόν 200 μέσα ενημέρωσης.


Ο Μποζκούρτ είπε ότι δέχεται τακτικά απειλές στο διαδίκτυο, κυρίως από την Τουρκία. Σε μία περίπτωση, ο Cem Küçük , προπαγανδιστής της τουρκικής κυβέρνησης, κάλεσε ανοιχτά ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα για τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) να δολοφονήσει τον Μπόζκουρτ. Είπε ότι η διεύθυνση κατοικίας του στη Στοκχόλμη είναι γνωστή από τις τουρκικές αρχές και ζήτησε την «εξόντωση» του δημοσιογράφου.


Η Σουηδική Ένωση Δημοσιογράφων (Journalistförbundet), μια επαγγελματική οργάνωση που προωθεί την ελευθερία του Τύπου και υποστηρίζει δικαιώματα δημοσιογράφων στη Σουηδία, ενημερώθηκε για το περιστατικό. Ο Bozkurt είναι μέλος του Journalistförbundet.


Η Τουρκία είναι η χειρότερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο. Το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης (SCF) έχει τεκμηριώσει ότι 173 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα πίσω από τα κάγκελα στην Τουρκία, ενώ 168 δημοσιογράφοι που είναι καταζητούμενοι για κατηγορίες τρομοκρατίας αναγκάστηκαν να ζήσουν στην εξορία.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) 2020, η Τουρκία κατατάσσεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο.


Η αυταρχική κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν έχει κατασχέσει σχεδόν 200 καταστήματα μέσων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων καθημερινών της χώρας καθώς και των πιο δημοφιλών τηλεοπτικών δικτύων της από το 2015.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ