ΣΑΛΑΤΑ ΨΗΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ


Τα ψητά λαχανικά είναι μια gourmet σαλάτα, περιζήτητη στα εστιατόρια, αλλά όχι τόσο διαδεδομένη στα σπιτικά μενού.



Ισως γιατί ο χρόνος προετοιμασίας είναι μεγαλύτερος από το να ετοιμάσεις μια απλή χωριάτικη σαλάτα. Όμως το αποτέλεσμα, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση, θα σας δικαιώσει. Δοκιμάστε τη, μια μέρα που θα έχετε χρόνο. Περισσότερο χρόνο χρειάζονται οι πιπεριές να ψηθούν στο φούρνο και να ξεφλουδιστούν, παρά οι φέτες των λαχανικών να ψηθούν -σε τηγάνι γκριλ (πάνω στην εστία) ή στην τοστιέρα (αρκεί να έχει κυματιστή επιφάνεια).
Για να φτιάξετε τη σαλάτα της φωτογραφίας, διαλέξτε στρογγυλά κολοκυθάκια, μελιτζάνες φλάσκες, λευκά μεγάλα κρεμμύδια και κόψτε τα οριζόντια, σε φέτες 0,5εκ. Διαλέξτε,επίσης, κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης και πράσινες κέρατο και βάλτε τις, πρώτες, να ψηθούν στο φούρνο.

Τρυπήστε τις με ένα μαχαίρι, αλείψτε τις με λάδι και βάλτε τις στη λαμαρίνα του φούρνου στους 200 βαθμούς να ψηθούν. Όταν είναι έτοιμες, θα έχουν αποκτήσει κατά τόπους μαύρα καψίματα στη φλούδα τους και θα είναι ζαρωμένες. Βάλτε τις σε γυάλινο μπολ με καπάκι και αφήστε τις να κρυώσουν. Η υγρασία που θα δημιουργηθεί θα βοηθήσει να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα. Κρατείστε τις καθαρισμένες πιπεριές αλλά και το ζουμάκι τους που θα είναι βασικό συστατικό στη βινεγκρέτ που θα ετοιμαστεί.

Τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια, έχουν αρκετό νερό μέσα τους και τα ψήνετε όπως είναι -δεν είναι απαραίτητο να τα αλείψετε με λάδι. Για να κάνουν ωραία σημάδια από το γκριλ, χιαστί- που θέλει τη τέχνη του-, θυμηθείτε να τα περιστρέφετε σε γωνία 90 μοιρών. Όταν τα βγάζετε απο το γκριλ, να τα ακουμπάτε το ένα πάνω στο άλλο. Έτσι με τη ζέστη που έχουν, μένουν ζουμερά.
Βάλτε τις φέτες μελιτζάνας σε μπολ με νερό, μέχρι να ψήσετε τα άλλα λαχανικά. Οι μελιτζάνες τώρα είναι πολύ γλυκές και δεν χρειάζονται αλάτισμα να φύγει η πικράδα που αποκτούν αργότερα όταν τελειώνει η εποχή τους. Στίψτε τις ανάμεσα στα χέρια σας και βάλτε τις σε πιάτο να περιμένουν τη σειρά τους για ψήσιμο.

Οι μελιτζάνες -αν τις ψήσετε έτσι σκέτες- έχουν μεγάλες πιθανότητες να στεγνώσουν και να γίνουν σαν “πανί”. Αυτές χρειάζονται ένα βάπτισμα πριν ακουμπήσετε την ευαίσθητη σάρκα τους πάνω στο γκριλ. Βάλτε σε βαθύ πιάτο λίγη σόγια σως, λίγο λάδι και διπλή ποσότητα χυμό πορτοκάλι και είναι έτοιμη η μαρινάδα της μελιτζάνας.

Με λαβίδα βουτάτε κάθε φέτα στο υγρό και την ακουμπάτε στο γκριλ. Προσέχετε τις, έχουν σάκχαρα που καραμελλώνουν πολύ γρήγορα. Όλη η διαδικασία απαιτεί συνεχή προσοχή, γι’αυτό πάρτε το σκαμπώ της κουζίνας και μείνετε δίπλα.

Φορμάρετε τις ψητές φέτες των λαχανικών στο σχήμα της φωτογραφίας, κυκλικά, ακουμπώντας η μια φέτα πάνω στην άλλη, με σειρά : κολοκυθάκι, κρεμμύδι, μελιτζάνα. Στο κέντρο βάλτε τις πιπεριές κομμένες σε κομμάτια.

Ετοιμάστε τη βινεγκρέτ:
4 κουταλιές σούπας ζωμό από πιπεριές
2 κουταλιές σούπας βαλσαμικό ξύδι
2 κουταλιές σούπας λάδι ελιάς
λίγο αλάτι
Χτυπήστε τα υλικά και περιχύστε τη σαλάτα. Ψιλοκόψτε φύλλα βασιλικού και τρίψτε φρέσκο μαύρο πιπέρι.
Αν σας περισσέψει σαλάτα, φυλάξτε την στο ψυγείο και κάντε το καλύτερο σαντουϊτς για το γραφείο την επόμενη μέρα (μαζί με μερικές φλοίδες παρμεζάνας).

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ