ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ


Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν σήμερα τη ιστορική μεταξύ τους συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ  ακυρώνοντας το Τουρκολυβικό Σύμφωνο  



Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Συμφωνία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου

Πρόκειται για μια συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, και επιβεβαιώνει την πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. 

Οργή στην Αγκυρα για τη συμφωνία Ελλάδος Αιγύπτου

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, αναφέρεται πως βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατοχυρώνοντας την επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες, .





Όπως φαίνεται στον χάρτη, η συμφωνία με την Αίγυπτο φθάνει αγγίζει, χωρίς να πιάνει, τον 28ο μεσημβρινό μέχρι τη Ρόδο, χωρίς να συνυπολογίζεται δηλαδή το Καστελλόριζο, για το οποίο θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Ωστόσο στη συμφωνία αναφέρεται ρητά πως οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.


Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ακόμα πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και σημειώνουν ότι η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.


Καταληκτικά, παρατηρούν πως εμβαθύνονται και ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ