Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ORUC REIS ΚΑΙ ΤΟ "ΠΑΙΧΝΙΔΙ" ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ


Η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας των ΗΠΑ το βράδυ του Σαββάτου  ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis - που μέχρι τώρα βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας - ξεκίνησε σεισμικές έρευνες προκάλεσε σύγχυση αλλά και ερωτηματικά για την εγκυρότητά του...





Η είδηση προκάλεσε αίσθηση αλλά και σύγχυση αφού ο πλοίο εμφανιζόταν ακινητοποιημένο ανοιχτά της Αττάλειας με τρία συνοδευτικά πλοία γύρω του.  
Λίγες ώρες αργότερα - λίγο πριν τις 12 το βράδυ του Σαββάτου ώρα Ελλάδας - τα σχετικά tweets της πρεσβείας δεν ήταν πια ενεργά, ενώ στη συνέχεια επανεμφανίστηκαν... προκαλώντας πλήθος ειρωνικών σχολίων για το που βρίσκεται το Οruc Reis...και τους Τούρκους να κλείνουν πονηρά το μάτι... και να συστήνουν υπομονή...

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες,  το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξε  “αμοιβαία απόσυρση” πολεμικών πλοίων.  Πρώτα ξεκίνησαν οι Τούρκοι με απόσυρση δύο πολεμικών και ακολούθησε ανάλογη κίνηση από τον Ελληνικό Στόλο, πράγμα όμως που δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά, η οποία μίλησε για πλήρη απόσυρση του τουρκικού στόλου, ενώ στην πραγματικότητα υπήρξε απλά αραίωση του τουρκικού στόλου...

Ακολούθησαν τα μηνύματα της τουρκικής πρεσβείας των ΗΠΑ , τα οποία στη συνέχεια αποσύρθηκαν και λίγο μετά επανήλθαν... ενώ στη συνέχεια η τουρκική πρεσβεία πρόσθεσε και νέο μήνυμα (tweet), που σημείωνε:
"Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έρευνας Oruç Rei διακήρυξε τη σεισμική του έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο, στις 21 Ιουλίου 2020."
Και επειδή η τουρκική ανακοίνωση έγινε δημόσια και με επίσημο τρόπο, ισχύει. 
Όμως  πως ξεκίνησε έρευνες το Oruc Reis αφού οι δορυφορικές φωτογραφίες το δείχνουν να παραμένει ακινητοποιημένο στην Αττάλεια ?

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις για τις έρευνες στο Καστελόριζο, θα ληφθούν τη Δευτέρα, στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του  Ερντογάν.

Είναι εμφανές ότι στο Καστελόριζο  παίζεται ένα «παιγνίδι» πιθανότατα προσυνεννοημένο, ώστε οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε διάλογο, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, η οποία εν τη απουσία της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε τη διαχείρηση της κρίσης...  


  • Τι έγραφε η ανακοίνωση 


«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter. 

Turkish vessel #OruçReis started seismic researches within Turkey’s continental shelf in the Eastern Mediterranean. #Turkey exercises its sovereign rights and jurisdiction stemming from international law over its continental shelf. pic.twitter.com/JpTUTMmrkR

— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020
«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας.

#Greece pretends that this research area is within the Greek continental shelf, in an attempt to justify its maximalist claims based on the Island of #Castellorizo.

— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ