ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ -ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΡΟΧΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ


Τηλεδιάσκεψη για τη Συρία πραγματοπίησαν Ερντογάν-Πούτιν-Ροχανί για τη Συρία στο πλαίσιο των συναντήσεων της Αστάνα Οι τρείς ηγέτες υποσχέθηκαν να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου η γειτονική Συρία να αποκτήσει γαλήνη, ασφάλεια και σταθερότητα


«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου η γειτονική Συρία να αποκτήσει γαλήνη, ασφάλεια και σταθερότητα», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί πραγματοποιήσαν μέσω τηλεδιάσκεψης την 6η Τριμερή Σύνοδο Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν για τη Συρία με τη μορφή των συναντήσεων της Αστάνα.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Ως Τουρκία σταθήκαμε στο πλευρό των Σύρων αδελφών μας από την έναρξη της διαμάχης. Ανοίξαμε την αγκαλιά μας σε εκατομμύρια Σύρους ανεξαιρέτως εθνοτικής ταυτότητας, καταγωγής και πίστης.»
Επιδεικνύουμε μέγιστη ευαισθησία για να μην διαλύσουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις τη Συρία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε τα παρακάτω:
«Αποτρέψαμε το ανθρωπιστικό δράμα και τις αποσχιστικές φιλοδοξίες με έμπρακτη επέμβαση όταν κρίθηκε αναγκαία. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου η γειτονική Συρία να αποκτήσει γαλήνη, ασφάλεια και σταθερότητα. Η συνεργασία που θα επιδείξουμε ως εγγυητές της Αστανά αναμφίβολα θα είναι καθοριστική για το μέλλον αυτής της χώρας.»

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης Τουρκίας-Ρωσικής Ομοσπονδίας-Ιράν οι αρχηγοί των τριών κρατών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτήν, οι αρχηγοί των τριών κρατών συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση στο συριακό πεδίο και επανέλαβαν την αποφασιστικότητα τους να αυξήσουν τον τριμερή συντονισμό.

Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την αποφασιστικότητα τους να αντιταχθούν σε αποσχιστικές ατζέντες που θα βλάψουν την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών.

Στη Σύνοδο στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση στη Ζώνη Αποκλιμάκωσης της Έντασης στο Ιντλίμπ, υπογραμμίστηκε η ανάγκη εξασφάλισης της ηρεμίας στο πεδίο θέτοντας σε εφαρμογή τις συμφωνίες που αφορούν το Ιντλίμπ.

Επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση ότι η διαμάχη στη Συρία μπορεί να τερματιστεί με πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Σύρων και την αρωγή των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της διευκόλυνσης της ασφαλούς και εθελούσιας επιστροφής των προσφύγων και των εκτοπισμένων στη Συρία και της προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης την πρόθεση τους να ενισχύσουν τον τριμερή συντονισμό σε διάφορους τομείς προκειμένου να ενισχύσουν την κοινή οικονομική συνεργασία και κατόπιν πρόκλησης του Ιρανού Προέδρου Ροχανί να πραγματοποιήσουν το συντομότερο δυνατό την επόμενη Τριμερή στη χώρα του.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ