ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ


Η Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων -
System Administrator Appreciation Day - ή Ημέρα εκτίμησης διαχειριστή συστήματος, επίσης γνωστή ως Sysadmin Day, SysAdminDay, είναι μια ετήσια εκδήλωση και γιορτάζεται από το 2000, με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού διαχειριστή συστημάτων (System Administrator) Τεντ Κεκάτος, την τελευταία Παρασκευή κάθε Ιουλίου. Χρόνο με το χρόνο η γιορτή διεθνοποιείται όλο και περισσότερο και γιορτάζεται την τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου



Η πρώτη Ημέρα Εκτίμησης Διαχειριστή Συστήματος γιορτάστηκε στις 28 Ιουλίου 2000. 


Ο Κέκατος εμπνεύστηκε να δημιουργήσει την ξεχωριστή μέρα από μια διαφήμιση του περιοδικού Hewlett-Packard, στην οποία ένας διαχειριστής συστήματος παρουσίασε λουλούδια και καλάθια φρούτων από ευγνώμονες συνεργάτες ως ευχαριστώ για εγκατάσταση νέων εκτυπωτών. Ο Kekatos είχε μόλις εγκαταστήσει αρκετούς εκτυπωτές του ίδιου μοντέλου στο χώρο εργασίας του. 


Ο επίσημος ιστότοπος SysAdmin Day περιλαμβάνει πολλές προτάσεις για τη σωστή παρακολούθηση των διακοπών. Το πιο συνηθισμένο είναι το κέικ και το παγωτό. Υπάρχουν πολλές διεθνείς ιστοσελίδες που γιορτάζουν την Ημέρα.


Πολλές επιχειρήσεις πολιτισμού geek και Internet, όπως η O'Reilly Media, τιμούν επίσης την Ημέρα, με ειδικές προσφορές προϊόντων και διαγωνισμούς. Έχουν γραφτεί διάφορα filk τραγούδια για τον εορτασμό της ημέρας.  Τα τραγούδια έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο δημοτικότητας όπου καλύπτονται επίσης από άλλους ερμηνευτές.


Πολλοί ιστότοποι ηλεκτρονικών καρτών διαθέτουν ήδη ειδικές κάρτες SysAdminDay.


Η Ημέρα έχει αναγνωριστεί και προωθηθεί από πολλούς επαγγελματικούς οργανισμούς πληροφορικής, το League of Professional System Administrators, το SAGE / USENIX και το SNIPhub.







Ο συμπατριώτης μας από το Σικάγο θέλησε με αυτό τον τρόπο να φέρει στην επιφάνεια και να τιμήσει τους διαχειριστές συστημάτων, αλλά και τους συναφείς επαγγελματίες της πληροφορικής, οι οποίοι νύχτα-μέρα, με ήλιο και βροχή, φροντίζουν να κρατούν σε λειτουργία τα ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο κόσμο πληροφορικά συστήματα και να επιλύουν και το απλούστερο πρόβλημα, που φαντάζει «βουνό» για τον μέσο χρήστη.

Η εθιμοτυπία της ημέρας απαιτεί ο χρήστης να προσφέρει ένα δωράκι στον διαχειριστή του υπολογιστικού του συστήματος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης: Από σοκολάτες και κρασιά ως ηλεκτρονικά γκάτζετ και βιντεοπαιγνίδια




"Ημέρα Sysadmin" στη Ρωσία


Από το 2006, η Ημέρα Διαχειριστή Συστήματος All-Russia πραγματοποιείται κάθε χρόνο κοντά στην πόλη Kaluga. 


Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι έρχονται εκεί από περισσότερες από 150 πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.  


Υπάρχει επίσης μια ξεχωριστή εκδήλωση κοντά στο Kaluga που ονομάζεται LinuxFest που πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή τον Ιούλιο. Υπάρχει επίσης μια παρόμοια τακτική εκδήλωση  στην όχθη του  Νοβοσιμπίρσκ.



Οι τεχνικοί του Ekaterinburg γιορτάζουν επίσης την τελευταία Παρασκευή Ιουλίου. Πριν από το 2010 πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητες συγκεντρώσεις και από το 2010 η εκδήλωση έλαβε επίσημη άδεια από τις αρχές του Εκατερίνμπουργκ  να διοργανώνεται κάθε χρόνο κοντά στο διάσημο μνημείο πληκτρολογίου στο κέντρο της πόλης με την υποστήριξη εταιρειών πληροφορικής. Υπάρχουν "διαγωνισμοί sysadmin" μεταξύ των συμμετεχόντων: ρίχνουν τα ποντίκια που δεν λειτουργούν για να φτάσουν στη μέγιστη απόσταση και ρίχνουν επίσης τέτοια ποντίκια (με τις "ουρές" τους κομμένες) σε μια κενή απομακρυσμένη θήκη υπολογιστή που χρησιμοποιείται ως καλάθι. Επιπλέον, ανυψώνουν με δύναμη ένα πακέτο αχρησιμοποίητων σκληρών δίσκων.  


Το 2016 κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εκδήλωσης, στήθηκε μνημείο στο μνημείο για να τιμήσει τον Eugene Zorin [ru], τον οργανωτή του Ekaterinburg FidoNet και πρωτοπόρο στο Διαδίκτυο που πέθανε πρόσφατα. [10]









Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ