ΤΟΥΡΚΙΑ - "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΟΡΘΙΑ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"


Η κορυφαία θρησκευτική αρχή της Τουρκίας, υπέγραψε την Πέμπτη πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.



Μιλώντας στην τελετή υπογραφής στην πρωτεύουσα της Άγκυρας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι δήλωσε ότι η Αγία Σοφία στέκεται ψηλά σήμερα και αποτελεί μέρος του καταλόγου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO λόγω των προσπαθειών του τουρκικού έθνους.

Ο Ερσόι είπε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Αγία Σοφία θα προστατευθεί προσεκτικά.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο του θα επιβλέπει τις εργασίες αποκατάστασης και διατήρησης, ενώ η Διεύθυνση Θρησκευμάτων θα επιβλέπει τις προσευχές.

Ο Ερσόι συνέχισε λέγοντας ότι το μνημείο θα είναι ανοιχτό σε εγχώριους και ξένους τουρίστες δωρεάν.

Ο Αλί Έρμπας, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Αγία Σοφία είναι μια από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές κληρονομίες της ανθρωπότητας.

«Η Αγία Σοφία υπηρέτησε ως τζαμί για 481 χρόνια από το 1453. Ας ελπίσουμε ότι, από τις 24 Ιουλίου, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τζαμί, με αναφορά στο πρωτότυπο, στους μουσουλμάνους όσον αφορά τη λατρεία, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα, χωρίς καμία πίστη, αίρεση ή φυλετική διάκριση », είπε.

«Πιστεύω ότι οι επισκέπτες του τζαμιού της Αγίας Σοφίας θα αυξηθούν περαιτέρω μετά από αυτό. Θα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι όχι μόνο από τη χώρα μας, από όλο τον κόσμο που έρχονται να λατρεύουν και να επισκέπτονται το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο τρόπο με εξειδικευμένες και ποιοτικές υπηρεσίες », δήλωσε ο Έρμπας.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα ανώτατο τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε ένα υπουργικό διάταγμα του 1934, το οποίο μετέτρεψε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης από ένα τζαμί σε μουσείο.

Μετά από αιώνες υπηρεσίας ως εκκλησίας υπό τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί από τον Οθωμανό Σουλτάνο Μεχμέτ Β 'μετά την κατάκτησή του στην Κωνσταντινούπολη το 1453.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ