ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ


Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο, έστειλαν επιστολές στην Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων για να καλωσορίσουν το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού.



Οι ηγέτες των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο καλωσορίζουν την απόφαση της Τουρκίας να ανοικοδομήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί και να συγχαρεί τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του.

Αρκετές επιστολές και τηλεφωνήματα απευθύνθηκαν στον επικεφαλής της διεύθυνσης των θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Έρμπας, ιδίως για να ευχαριστήσουν τον Ερντογάν και να καλωσορίσουν την επανέναρξη της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού, ανέφερε η διοίκηση σε δελτίο τύπου. 

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης, ο Allahshukur Pashazadeh, πρόεδρος του θρησκευτικού συμβουλίου του Καυκάσου, συγχαίρει τον Έρμπας για την τουρκική πρωτοβουλία, ενώ επίσης έστειλε επιστολή από τον Ράταμπ Τζίνιντ, επικεφαλής της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ισλαμικών Συμβουλίων. υπέρ της απόφασης.

Η Τουρκία με επικεφαλής τον Ερντογάν είναι «ένα ανερχόμενο αστέρι και μια απαραίτητη πηγή ελπίδας για τους μουσουλμάνους και τους καταπιεσμένους», δήλωσε ο Σακίρ Φιτάου, αντιπρόεδρος της Ισλαμικής Θρησκευτικής Ένωσης των Σκοπίων.

Εν τω μεταξύ, σε επιστολή εξ ονόματος του Συμβουλίου των Λιθουανών Μουσουλμανικών Θρησκευτικών Κοινοτήτων, ο Λιθουανός Μουφτής Αλεξάνδρας Μπεγάνγκας είπε ότι ήταν πεπεισμένος "ότι αυτό το ευλογημένο τζαμί είναι σύμβολο μονοθεϊσμού" και "θα αγκαλιάσει όλη την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία. , γλώσσα ή εθνικότητα υπό την ηγεσία των τουρκικών θρησκευτικών υποθέσεων ».

Η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει την Άγια Σοφία για λατρεία αποτελεί πρόδρομο για την απελευθέρωση του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, πιστεύει η Ένωση Παλαιστινίων Ερευνητών στο Εξωτερικό.

Σε μια άλλη επιστολή, η Ένωση Μαροκινών Ερευνητών συγχαίρει όλα τα τουρκικά δικαστήρια, τον λαό και τον ισλαμικό κόσμο, και ιδίως τον Ερντογάν, που αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά την Αγία Σοφία για λατρεία.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε επίσης και η απόφασή του επικροτήθηκε από τον Σεΐχη Αχμάντ Μπιν Χαμάντ Αλ-Χαλίλι, μεγάλο Μουφτή του Σουλτανάτου του Ομάν, Αμπντέλ-Χαντί αλ-Αγά, Υφυπουργός του Παλαιστινιακού Υπουργείου Θρησκευμάτων. και ο Sheikh Maulana Shabbir Saloojee, ο πρύτανης του Darul Uloom Zakariyya, ενός ισλαμικού πανεπιστημίου στη Lenasia της Νότιας Αφρικής.

Αυτός ο μετασχηματισμός επιτράπηκε αφού ένα υψηλό τουρκικό δικαστήριο ανέτρεψε ένα διάταγμα του 1934, το οποίο είχε καταγράψει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο μετά από σχεδόν 500 χρόνια χρήσης ως τζαμί.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ