Η ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ


Η κυβέρνηση του Λαικής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη ένα τέλος σε μιας επιδημίας Έμπολα που ξέσπασε στα ανατολικά της προβληματικής χώρας τον Αύγουστο του 2018 και στη συνέχεια αφαίρεσε 2.277 ζωές.


Το ξέσπασμα της επιδημίας ήταν «το μακρύτερο, πιο περίπλοκο και θανατηφόρο» στην 60ετή ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Eteni Longondo.

Έχει ξεπεραστεί μόνο από την επιδημία Έμπολα 2013-16 στη Δυτική Αφρική που σκότωσε 11.300 άτομα.

Την 1η Ιουνίου, καθώς η επιδημία στα ανατολικά εξαφανίστηκε, ένα νέο ξέσπασμα - η 11η στην Λαική Δημοκρατία του Κογκό από την αναγνώριση του Έμπολα το 1976 - ανακοινώθηκε στα βορειοδυτικά της χώρας.

Για να ολοκληρωθεί επίσημα ένα ξέσπασμα, δεν πρέπει να αναφερθούν νέες περιπτώσεις για 42 ημέρες, δηλαδή διπλάσιος χρόνος από την περίοδο επώασης του θανατηφόρου αιμορραγικού μικροβίου.

Το ανατολικό ξέσπασμα ήταν μόλις τρεις ημέρες πριν από το να φτάσει στη γραμμή τερματισμού τον Απρίλιο, όταν αναφέρθηκε και νέα υπόθεση... Περαιτέρω περιπτώσεις σήμαιναν ότι το ρολόι επανεκκινήθηκε στις 14 Μαΐου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αντέδρασε με χαρά στην ανακοίνωση της Πέμπτης.

Η επιδημία στα ανατολικά ανακηρύχθηκε από τον ΠΟΥ τον Ιούλιο του 2019 ως έκτακτη ανάγκη διεθνούς υγείας για τη δημόσια υγεία - μια κίνηση που εντείνει τη διεθνή υποστήριξη - δεδομένης της εγγύτητας του επίκεντρου με τη γειτονική Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Η πληγείσα περιοχή ήταν το Βόρειο Κίβου, μια επαρχία που χτυπήθηκε από δολοφονίες πολιτοφυλακών και εθνοτική βία.

"Η χρόνια ανασφάλεια" βοήθησε να γίνει η επιδημία "πολύ περίπλοκη", δήλωσε ο Λοντόντο.

Έντεκα εργαζόμενοι και ασθενείς σκοτώθηκαν, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Δύο πειραματικά εμβόλια εισήχθησαν για να βοηθήσουν στην ανατροπή της νόσου. Περισσότεροι από 320.000 άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιο.

Ο ιός του Έμπολα μεταδίδεται με την επαφή με το αίμα, τα σωματικά υγρά, τις εκκρίσεις ή τα όργανα ενός μολυσμένου ή πρόσφατα νεκρού ατόμου.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ