ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Σε μια ιστορική κίνηση φαίνεται πως προχωρά ο Ερντογάν δίνοντας την εντολή για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο με την απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου το 1934.   



 «Η Αγία Σοφία μπορεί να συνεχίσει να την επισκέπτονται οι τουρίστες ως τζαμί. Όπως στο Sultanahmet. Το έθνος μας πρέπει να αποφασίσει για αυτό. " δήλωσε ο Ερντογάν  

Και με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν έδωσε την παραγγελία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος του AK, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , 
Η Αγία Σοφία, ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη, όπου  συζητήθηκε να ανοίξει για λατρεία τις τελευταίες ημέρες, 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Hürriyet. Ο Ερντογάν είπε, «Η προσευχή γίνεται επίσης στην Αγία Σοφία και διαβάζεται η Σούρα της Φατάχ. Μόνο το άγιο έθνος μας αποφασίζει για αυτό. " 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Αγία Σοφία, η οποία ανήκει στο Ίδρυμα Fatih Sultan Mehmet και είναι το σύμβολο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκε σε μουσείο με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών του 1934. Ο Ερντογάν έδωσε οδηγίες στο προσωπικό του, «Κάνετε μια μελέτη για την Αγία Σοφία, ας την αξιολογήσουμε και να μιλήσουμε».

Να είστε πολύ ευαίσθητοι, να ερευνάτε καλά
είπε ο Ερντογάν , «Η Αγία Σοφία μπορεί να συνεχίσει να την επισκέπτονται οι τουρίστες ως τζαμί. Όπως στο Sultanahmet. Το έθνος μας πρέπει να αποφασίσει για αυτό » . Ο Ερντογάν, στη συνάντηση, είπε , "Να είστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό" και ζήτησε να μην βιαστεί και να διερευνήσει το ζήτημα καλά. Στη συνάντηση, εκτιμήθηκε επίσης ότι η ανάγνωση της Περιόδου κατάκτησης στην Αγία Σοφία προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον από όλα τα μέρη.

Παράδειγμα το τζαμί Kariye

Στη συνάντηση, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το Τζαμί Kariye στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο επίσης μετατράπηκε σε μουσείο με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών το 1945, συμπεριλήφθηκε επίσης στην ημερήσια διάταξη. 
Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σημειώθηκε ότι το Τζαμί Kariye ήταν αφιερωμένο σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου κατά την Οθωμανική περίοδο και ήταν ένα από τα φιλανθρωπικά ακίνητα που ανήκαν στο Ίδρυμα του κατακτητή Fatih Sultan Mehmet. Αναφέρθηκε ότι οι ακίνητες περιουσίες δεν μπορούσαν να εκχωρηθούν για άλλο σκοπό εκτός από τη χρήση του ιδρύματος, «Δεν σημαίνει ότι αυτά τα θεμέλια βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους και ότι το κράτος σώζει τις ιδιότητες του ιδρύματος όποτε και όπως είναι επιθυμητό».


Εκτιμήθηκε ότι η απόφαση, η οποία άνοιξε το δρόμο για την Kariye να ξαναγίνει τζαμί, θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και για την αμφιλεγόμενη Αγία Σοφία. Οι αναπληρωτές του AK Party Group θα αναζητήσουν μια φόρμουλα με τους νομικούς νομοθέτες λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την απόφαση.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ