Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΔΑΝΟΥ


Στις 3 Ιουνίου 1941, οι Γερμανοί, εξαφάνισαν απο το χάρτη το χωριό Κάνδανος, εκδικούμενοι για την αντίσταση που συνάντησαν από τους κατοίκους της έξω από το Δημοτικό Σχολείο.


Τρεις επιγραφές άφησαν οι Γερμανοί αφού έκαψαν και ισοπέδωσαν την Κάνδανο, για να θυμίζουν την καταστροφή...


Οι επιγραφές αποτελούν μοναδικά μακάβρια ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, γραμμένες στη γερμανική και ελληνική γλώσσα





Οι δύο πινακίδες-επιγραφές, που είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους της Κανδάνου από Παλαιόχωρα κι από Χανιά αντίστοιχα, έγραφαν :


"Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού,από άνδρας, γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν  να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3-6-1941 η Κάνδανος  εκ θεμελίων, δια να μην επανοικοδομηθεί πλέον ποτέ".




Και κάπως ανορθόγραφα στη δεύτερη επιγραφή:

" ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΑΠΩ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΑΝΔΡΩΝ  ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΙΣΘΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ  ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ".

Τέλος, το περιεχόμενο στην τρίτη μαρμάρινη  πλάκα  που έφεραν οι κατακτητές το 1943 έγραφε :

 "Εδώ υπήρχε η Κάντανος -   Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών".
































Οι Γερμανοί σκότωσαν 180 κατοίκους του χωριού





Μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, ο στρατηγός Κουρτ Στούντεντ συνελήφθη από τους Βρετανούς και τον Μάιο του 1947 δικάσθηκε από στρατοδικείο για τα εγκλήματα πολέμου της Βέρμαχτ στην Κρήτη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών. 
Το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή του στην Ελλάδα απορρίφθηκε από τους Συμμάχους. Ο Στούντεντ δεν έμεινε για πολύ στη φυλακή και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας το 1948. Πέθανε σε ηλικία 88 ετών, το 1978.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ