Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ


Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρατείνει την εντολή της προσωρινής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) για ένα ακόμη έτος χωρίς αλλαγή.


Ο Aoun έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους πρεσβευτές των πέντε μόνιμων μελών του UNSC και του Ειδικού Συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, Jan Kubis, και παρουσία του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ.

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου αποφάσισε να υποβάλει αίτημα στην UNSC για παράταση της αποστολής της UNIFIL για ένα ακόμη έτος χωρίς να τροποποιήσει την εντολή της ή τους κανόνες δέσμευσής της για να της επιτρέψει να συνεχίσει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο, δήλωσε ο Aoun, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης μεταξύ της UNIFIL και του λιβανικού στρατού στην παρακολούθηση των καθημερινών παραβιάσεων του Ισραήλ στον αέρα, τη χερσαία και τη θάλασσα.

Από την πλευρά του, ο Kubis επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του ΟΗΕ να βοηθήσει και να υποστηρίξει τον Λίβανο.

Η εντολή της UNIFIL λήγει τον Αύγουστο του 2020. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για να ενισχυθούν οι εξουσίες του ως προϋπόθεση για την ανανέωσή της.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ