Η ΕΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η ΕΕ χρηματοδοτεί τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που παρενοχλούν την Ελλάδα



Ένας Ευρωπαίος Επίτροπος αποκάλυψε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε εξοπλισμό για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που τώρα χρησιμοποιούνται για να κάνουν προκλητικές κινήσεις εναντίον ενός κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης , της Ελλάδας.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μακρά ιστορία εκφοβισμού της Ελλάδας. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί φέτος καθώς η Τουρκία εξαπέλυσε ένα νέο κύμα παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, τα μαχητικά αεροσκάφη της παρενόχλησαν ένα ελικόπτερο που μετέφερε τους δύο κορυφαίους στρατιωτικούς διοικητές της Ελλάδας και ενώ η τουρκική στρατοχωροφυλακή πυροβόλησε με όπλα τις ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα του Εβρου στο ελληνικό έδαφος, .

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η Τουρκία προκαλεί την γειτονική της Ελλάδα, είναι η αποστολή σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν έχει αποκρύψει το γεγονός ότι ελπίζει ότι μια μέρα θα καταλάβει τα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο, ώστε να αναλάβει τα τεράστια κοιτάσματα  πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται εκεί.

Η ΕΕ αρνήθηκε ανέκαθεν να κάνει τίποτα για να ανταποκριθεί στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Και τώρα ο Olivér Várhelyi, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, επιβεβαίωσε ότι το ευρωπαικό μπλοκ, αγόρασε τέσσερα σκάφη για την τουρκική ακτοφυλακή στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της ΕΕ και της Τουρκίας για την κρίση των προσφύγων. Οι αγορές σκαφών πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ για «διασφάλιση της σωστής διαχείρισης των συνόρων με σκοπό την εξασφάλιση και προστασία των προσφύγων, του τοπικού πληθυσμού και, τέλος, των Τούρκων και των Ευρωπαίων πολιτών», σύμφωνα με έκθεση του Proto Thema.

Η δήλωση του Olivér Várhelyi ήταν σε απάντηση σε μια ερώτηση που του είχε τεθεί σχετικά με το πρόγραμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή από την Ελλάδα. Ο Ανδρουλάκης έθεσε το ερώτημα μετά την είσοδο των πλοίων της Τουρκικής Ακτοφυλακής στα ελληνικά ύδατα χωρίς άδεια τον Μάρτιο.

Εκτός από τα πλοία, ο Várhelyi επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει επίσης πληρώσει για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων και εξοπλισμού επιτήρησης για την Τουρκία που θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος των προσπαθειών ασφάλειας των συνόρων. Είπε στον Ανδρουλάκη ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση για να διασφαλίσει ότι τηρούνται όλες οι δεσμεύσεις».

Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία παρά τις κινήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.

«Ενώ είναι απαράδεκτο για τον [Τούρκο Πρόεδρο] Ερντογάν να χρησιμοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο εκβιασμού της Ευρώπης, η Επιτροπή συνεχίζει να χρηματοδοτεί αγορές για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε ο Ανδρουλάκης σε δήλωση. 

«Ειδικά μετά τα γεγονότα στον Έβρο, όπου ολόκληρη η ευρωπαϊκή ηγεσία επισκέφθηκε τα ελληνικά σύνορα και είδε το μέγεθος της απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από τις ενέργειες της Τουρκίας, ο Ούγγρος Επίτροπος δεν μπορεί να είναι αδιάφορος και να συνεχίσει αυτά τα προγράμματα κανονικά. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει χρήματα από το Προενταξιακό Ταμείο Βοήθειας, ειδικά για έργα που σχετίζονται με την αγορά εξοπλισμού για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αυτήν την πολιτική. "


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ