Η ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΗ ΓΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΟΥΡΑΝΙΟ ΓΑΜΟ ΜΕ 2 ΑΣΤΕΡΙΑ


Η πλησιέστερη μαύρη τρύπα στη Γη βρέθηκε να έχει έναν απρόσμενο ουράνιο γάμο με 2 αστέρια



Αυτή η απεικόνιση που παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο δείχνει τις τροχιές των αντικειμένων στο τριπλό σύστημα HR 6819, Μάιος 2020. (AP Photo)

Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει την πλησιέστερη μαύρη τρύπα στη Γη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ και εκπλήσσονται για τη διαβίωσή της - κατοικεί αρμονικά με δύο αστέρια σε έναν αξιοθαύμαστο ουράνιο γάμο που μπορεί να καταλήξει σε μια άσχημη διάλυση.

Η μαύρη τρύπα, τουλάχιστον 4,2 φορές όσο η μάζα του ήλιου, συνδέεται βαρυτικά με δύο αστέρια σε ένα λεγόμενο τριπλό σύστημα περίπου 1.000 έτη φωτός από τη Γη, ανέφεραν οι ερευνητές την Τετάρτη.

"Κοντά στη γωνία" με κοσμικούς όρους, δήλωσε ο αστρονόμος του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου με έδρα τη Χιλή Thomas Rivinius, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο, 5,9 τρισεκατομμύρια μίλια (9,5 τρισεκατομμύρια χλμ).

Οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά πυκνά αντικείμενα που διαθέτουν βαρυτικά τραβήγματα τόσο ισχυρά που ούτε καν φως μπορεί να διαφύγει. Μερικές είναι τερατώδεις όπως αυτή στο κέντρο του γαλαξία μας, 26.000 έτη φωτός από τη Γη, που είναι 4 εκατομμύρια φορές όσο η μάζα του ήλιου.

Η ποικιλία του κήπου, οι λεγόμενες αστρικές μάζες μαύρων τρυπών, όπως αυτές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, έχουν τη μάζα ενός αστέρα. Αυτό ξεκίνησε πιθανώς τη ζωή του ως ένα αστέρι έως και 20 φορές τη μάζα του ήλιου που κατέρρευσε σε μια μαύρη τρύπα στο τέλος της σχετικά μικρής διάρκειας ζωής του.

Αυτό το τριπλό σύστημα, που ονομάζεται HR 6819, μπορεί να φανεί από το νότιο ημισφαίριο της Γης με γυμνό μάτι, στον αστερισμό Telescopium. Μέχρι τώρα, η πιο γνωστή μαύρη τρύπα ήταν μία ίσως τρεις φορές πιο μακριά.

Μόνο μερικές δεκάδες αστρικές μαζικές τρύπες ήταν προηγουμένως γνωστές. Αλλά μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ή ακόμη και ένα δισεκατομμύριο από αυτές στον Γαλαξία μας, δήλωσε ο αστροφυσικός και συν-συγγραφέας της μελέτης Petr Hadrava της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Αυτή η μαύρη τρύπα, που ανιχνεύεται χρησιμοποιώντας ένα παρατηρητήριο στη Χιλή, έχει υπόψη τους τρόπους και δεν έχει τεμαχίσει τους δύο εταίρους της: αστέρια περίπου πέντε ή έξι φορές τη μάζα του ήλιου. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

"Ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι μια βίαιη διαδικασία, και τα περισσότερα μοντέλα δεν θα είχαν προβλέψει ότι ένα τριπλό σύστημα θα μπορούσε να επιβιώσει από αυτό, αλλά μάλλον θα απομακρυνόταν", δήλωσε ο Ριβίνι.

Η μαύρη τρύπα σχηματίζει ένα ζευγάρι με ένα από τα δύο αστέρια, τόσο το ένα κοντά στο άλλο όσο η Γη στον ήλιο. Το άλλο αστέρι βρίσκεται πολύ πιο μακριά, σε τροχιά γύρω από το ζευγάρι. Αυτό το αστέρι περιστρέφεται τόσο γρήγορα ώστε να χάνεται, να διογκώνεται στον ισημερινό.

Τα δύο αστέρια απέχουν αρκετά από τη μαύρη τρύπα που δεν τραβάει υλικό από αυτά. Αλλά σε λίγα εκατομμύρια χρόνια, το κοντινότερο αστέρι αναμένεται να αυξηθεί σε μέγεθος ως μέρος του κύκλου ζωής της.

"Αυτό που συμβαίνει τότε είναι αβέβαιο", είπε ο Ριβίνι. "Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα θα ήταν αν η μαύρη τρύπα καταλήξει με αυτό το αστέρι μέσα της."


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ