Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Η Τουρκία προμηθεύει ιατρικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων μάσκες προσώπου, προστατευτικές φόρμες και αποστειρωμένα γάντια για να βοηθήσουν τη χώρα στην καταπολέμηση της επιδημίας Covid-19, μετά από χρόνια παγωμένων σχέσεων .



Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση ιατρικού εξοπλισμού για ανθρωπιστικούς λόγους και το Ισραήλ αναμένεται να επιτρέψει μια παρόμοια αποστολή βοήθειας από την Τουρκία να φτάσει στις παλαιστινιακές αρχές χωρίς πρόβλημα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας στην Άγκυρα. Οι ισραηλινές αρχές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για σχόλιο την Πέμπτη, η οποία είναι δημόσια αργία στη χώρα.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η απροσδόκητη εκδήλωση αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα προετοιμάσει το έδαφος για μια βελτίωση στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, κάποτε στρατηγικοί σύμμαχοι.

Μέχρι τώρα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2003, η Τουρκία ήταν ο στενότερος εταίρος του Ισραήλ στον μουσουλμανικό κόσμο και οι στρατιωτικοί είχαν ισχυρούς δεσμούς.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν έντονα το 2010, όταν ένας τουρκικός στόλος που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας στη Χαμάς δέχτηκε επιδρομές από ισραηλινούς, με αποτέλεσμα το θάνατο 10 αμάχων. Η Τουρκία απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ, ανακάλεσε τον δικό της απεσταλμένο και αποσύρθηκε από κοινές πολεμικές ασκήσεις. Ενώ οι ισραηλινές στρατιωτικές πωλήσεις στην Τουρκία σταμάτησαν, οι άλλοι εμπορικοί δεσμοί αποδείχθηκαν ανθεκτικοί.

Τρία αεροπλάνα από το Ισραήλ αναμένεται να προσγειώνονται στη νότια αεροπορική βάση Incirlik για να φορτώσουν το φορτίο την Πέμπτη, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με την αποστολή και ζήτησε να μην ονομάζεται να συζητά το ευαίσθητο θέμα. Η Τουρκία θα δώσει ιατρική βοήθεια στους Παλαιστινίους μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει περίπου 9.000 περιπτώσεις του ιού και πάνω από 50 θανάτους και οι αρχές έχουν ξεκινήσει βήματα για την προστασία της οικονομίας.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ