COVID19 - ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Στην Κίνα, οι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει δύο μελέτες που δείχνουν πώς εμφανίζονται καθημερινά τα γενικά συμπτώματα του νέου τύπου κοροναϊού (Kovid-19). Ο αριθμός των νέων τύπων περιπτώσεων κοροναϊού (Kovid-19) ξεπέρασε τις 225 χιλιάδες παγκοσμίως. 



Τα κοινά συμπτώματα του Kovid-19, τα οποία έχουν σκοτώσει περισσότερους από 9.000 ανθρώπους, περιλαμβάνουν πυρετό, αίσθημα κακουχίας και ξηρό βήχα. Καθώς το κέντρο της εστίας μετατοπίστηκε από την Ασία στην Ευρώπη, οι επιστήμονες στο Wuhan της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωναϊός, δημοσίευσαν δύο μελέτες σχετικά με την πορεία της νόσου.

Ο πυρετός εξαφανίζεται μετά από 12 ημέρες

"Στην πρώτη μελέτη που εξέτασε τις περιπτώσεις ενηλίκων στο νοσοκομείο πνευμονικών νοσημάτων Vuhan και στο νοσοκομείο Jinyintan, αναφέρθηκε ότι ο υψηλός πυρετός, ένα από τα πρώιμα συμπτώματα του Kovid-19, μπορεί να διαρκέσει 12 ημέρες και ο βήχας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρατηρήθηκε ότι συνέχισε να βήχει μετά την εκτομή του. Το πρόβλημα της δύσπνοιας έληξε 13 ημέρες αργότερα, αλλά αποκαλύφθηκε ότι όσοι έχασαν τη ζωή τους συνέχισαν μέχρι τη στιγμή του θανάτου.

Η νόσος διαρκεί 22 ημέρες

Διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος ανάρρωσης ήταν 22 ημέρες και ο μέσος χρόνος θανάτου ήταν 18,5 ημέρες από την εμφάνιση της νόσου.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε μια εβδομάδα

Από την άλλη πλευρά, στη μελέτη όπου εξετάστηκαν 138 ασθενείς στο νοσοκομείο Zhongnan του Πανεπιστημίου Wuhan, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο μέσος χρόνος από τα πρώτα συμπτώματα μέχρι τα συμπτώματα δυσκολίας στην αναπνοή ήταν πέντε ημέρες. Αυτό ακολουθείται από νοσηλεία επτά ημερών αργότερα και η αναπνοή που απαιτεί αναπνευστική συσκευή για οκτώ ημέρες. Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς τους ανάρρωσαν και επανήλθαν τις πρώτες 7 ημέρες.

Η καθημερινή πορεία του κοροναϊού

Ημέρα 1: Στους ασθενείς, εμφανίζεται πυρετός, μυϊκός πόνος και ξηρός βήχας. Ωστόσο, η κόπωση μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Σε μια μικρή μειονότητα, μπορεί να εμφανιστεί διάρροια ή ναυτία για μία ή δύο ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, η αναπνοή γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.

Η πιο κρίσιμη ημέρα είναι η 7η ημέρα

Έβδομη ημέρα: Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρή δύσπνοια, απαιτώντας τους να παραμείνουν στο νοσοκομείο επτά ημέρες μετά τη μόλυνση. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συστήνουν την επείγουσα ιατρική φροντίδα σε ασθενείς που παρουσιάζουν συνεχή πόνο στο στήθος, δύσπνοια και το πρόσωπο και τα χείλη τους γίνονται μπλε χρώμα. 
Την δέκατη μέρα: Οι ασθενείς με προβλήματα αναπνοής που επιδεινώνονται θα πρέπει να εισέλθουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας τη 10η ημέρα. Στους επιζώντες της νόσου, τα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από περίπου 13 ημέρες.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ