Η ΒΑΣΙΛΙΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ


Η βασίλισσα Ελισάβετ μετακόμισε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ εν μέσω κρίσης του COVID-19

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Matt Hancock επιβεβαίωσε τα σχέδια της κυβέρνησης να θέσει τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους σε πλήρη απομόνωση μέσα σε εβδομάδες.


Η 93χρονη βασίλισα Ελισάβετ και ο 98χρονος σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, είναι πιθανό να τεθούν σε καραντίνα στο βασιλικό κτίριο Sandringham στο Νορόφκ. 

Η βασίλισσα Ελίζαμπεθ Β έχει μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο στο κάστρο Windsor, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει μέτρα απομόνωσης για άτομα άνω των 70 ετών, καθώς τα κρούσματα είναι πάνω από 1.140 άτομα και ο αριθμός των νεκρών της χώρας από το COVID-19 έφθασε τους 21, σχεδόν διπλασιάζοντας από 11 μέσα σε μια μέρα.

Ο θανατηφόρος ιός έχει αφαιρέσει πάνω από 5.300 ζωές και έχει μολύνει περισσότερους από 142.000 ανθρώπους σε 135 χώρες και περιοχές, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας περιγράφει την εκδήλωση ως πανδημία 

Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι η μετακίνησή της από το παλάτι στην καρδιά του Λονδίνου, το οποίο διαθέτει μεγάλο προσωπικό και συχνές επισκέψεις, ήταν μέρος μιας τακτικής απόδραση για την Βασίλισσα στο Windsor την Πέμπτη. Ωστόσο, άλλες αναφορές υποδεικνύουν ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται διαρκώς πριν επιστραφεί στο Λονδίνο και ενδεχομένως να μεταφερθεί στο Sandringham, με πολύ μικρότερο προσωπικό.

"Είναι σε καλή υγεία, αλλά ήταν καλύτερα να την μετακινήσουμε", ανέφερε μια βασιλική πηγή από το "The Sun".

"Το Παλάτι φιλοξενεί μια συνεχή ροή επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και αξιωματούχων από όλο τον κόσμο. Η βασίλισσα συναντούσε πολλούς ανθρώπους εκεί μέχρι πρόσφατα. Αλλά είναι εβδομάδες μακριά από τα 94α γενέθλιά της και οι σύμβουλοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να το αποφύγει ", ανέφερε η πηγή.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Matt Hancock επιβεβαίωσε τα σχέδια της κυβέρνησης να θέσει τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους σε πλήρη απομόνωση μέσα σε εβδομάδες.

Το αυξημένο μέτρο, ως απάντηση σε όλους τους θανάτους από το COVID-19 που μέχρι τώρα ήταν μεταξύ των ηλικιών άνω των 60 ετών, θα σήμαινε ότι οι ηλικιωμένοι καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι χωρίς τους επισκέπτες και με τις απαραίτητες προμήθειες να φθάνουν στο κατώφλι τους.

"Η επιδημία του κορωναϊού είναι η μεγαλύτερη έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε μια γενιά. Απαιτεί δραματική δράση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, του είδους που κανονικά δεν παρατηρείται σε καιρό ειρήνης ", γράφει στο« The Sunday Telegraph », καθώς κάλεσε για ένα παρόμοιο πνεύμα όπως η προηγούμενη γενιά που αντιμετώπισε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τον 20ό αιώνα.

"Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσουμε το νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης, για να δώσουμε στην κυβέρνηση τις προσωρινές δυνάμεις που θα χρειαστούμε για να βοηθήσουμε όλους να περάσουν από αυτό. Τα μέτρα που προβλέπονται σ 'αυτό επιτρέπουν το χειρότερο σενάριο. Ελπίζω ότι πολλοί από αυτούς δεν θα χρειαστούν. Αλλά θα ζητήσουμε από το Κοινοβούλιο αυτές τις εξουσίες σε περίπτωση που είναι ", ανέφερε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλεί τους ηγέτες της βιομηχανίας να ζητήσουν από τις βρετανικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε μια «εθνική προσπάθεια» για την παραγωγή περισσότερων ειδών και άλλου ιατρικού εξοπλισμού «με ταχύτητα» για να βοηθήσουν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωναϊού.

Έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για την αγορά χιλιάδων ιδιωτικών κλινών για την ενίσχυση της ικανότητας του NHS, εάν χρειαστεί.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Jeremy Corbyn ζήτησε "επείγουσα ματιά" στα νομοσχέδια και για συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουμε την κρίση. Το κόμμα είχε ήδη καλέσει την κυβέρνηση να δημοσιεύσει την επιστημονική μοντελοποίηση και τα δεδομένα που χρησιμοποιεί για να διαμορφώσει την προσέγγισή της.

Περισσότεροι από 200 επιστήμονες έχουν γράψει στην κυβέρνηση που την καλώντας την να εισαγάγει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19 νωρίτερα και όχι αργότερα. Σε μια ανοιχτή επιστολή, οι εμπειρογνώμονες διεπιστημονικής υποστήριξης από τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν ότι η τρέχουσα προσέγγιση της κυβέρνησης που καλεί μόνο άτομα με βήχα και πυρετό να απομονωθούν για επτά ημέρες θα βάλει το NHS σε πρόσθετο άγχος " .

Οι υπογράφοντες επέκριναν επίσης τα σχόλια του Sir Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης, σχετικά με τη διαχείριση της εξάπλωσης της λοίμωξης ώστε να καταστεί ο πληθυσμός ανοσοποιημένος μέσω της λεγόμενης "ασυλίας των αγελών".

"Ειδικότερα, είμαστε βαθιά προβληματισμένοι από το χρονοδιάγραμμα του προτεινόμενου σχεδίου, το οποίο στοχεύει στην περαιτέρω καθυστέρηση των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης", σημειώνει η επιστολή επιστημόνων από διάφορα επιστημονικά πεδία.

Τα τρέχοντα στοιχεία για τον αριθμό των μολύνσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν ήδη σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των μολυσμένων θα είναι της τάξης των δεκάδων χιλιάδων μέσα σε λίγες μέρες ", λέει.

Πιστεύουν ότι η εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης θα επιβραδύνει δραματικά την εξάπλωση του ιού, με χιλιάδες ζωές να σώζονται.

Σε μια άλλη κοινή επιστολή, τα σουπερμάρκετ και οι λιανοπωλητές του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψαν τους πελάτες να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, έτσι ώστε οι άλλοι να μην μένουν χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία.

«Υπάρχει αρκετό για όλους αν δουλεύουμε όλοι μαζί», σημειώνει σε μια έκκληση ενάντια στον πανικό των αγορών και αποθεμάτων.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ