ΤΟ ORUC REIS ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕ DE FACTO ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Στην Τουρκία επέστρεψε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, μετά από παραμονή ενός 24ώρου στα νότια της Κρήτης, και τη ρίψη δύο καταγραφικών καλωδίων στην περιοχή.  


Η Τουρκία με την αποστολή του Oruc Reis  και τη ρίψη δύο καλωδίων στην περιοχή, στην πραγματικότητα κατοχύρωσε defacto την οριοθέτηση της διεκδικούμενης τουρκικής ΑΟΖ  όπως περιγράφεται στην πρόσφατη  τουρκολιβική συμφωνία,  αξιοποιώντας το ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει επισήμως οριοθετήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα




Η Ελλάδα παρά τις αντιρρήσεις της, δυστυχώς ήταν απούσα... 
Η ελληνική φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" έφθασε στο σημείο μετά από επτά ώρες...  

Ακολουθώντας τους κανόνες  εξέπεμψαν το μήνυμα «Απαγορεύεται να κάνετε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» και του ζήτησε να απομακρυνθούν.

Φυσικά το τουρκικό ερευνητικό όχι απλώς δεν απομακρύνθηκε, αλλά κάλεσε την ελληνική φρεγάτα να απομακρυνθεί από την τουρκική ΑΟΖ,  ενώ έσπευσαν και οι δύο τουρκικές φρεγάτες που το ακολουθούσαν για να το προστατεύσουν.
Η μία φρεγάτα, μάλιστα, προσέγγισε το Oruc Reis στα δύο μίλια, προσφέροντάς του αντιπυραυλική προστασία, ενώ η δεύτερη κατευθύνθηκε προς την ελληνική φρεγάτα.

Και η ελληνική φρεγάτα " Νικηφόρος Φωκάς" παρέμεινε στο σημείο ως παρατηρητής !

Οσο για τις δηλώσεις της Ελλάδος, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο , ομολογουμένως, άγγιξαν τα όρια της φαιδρότητος. 
Από τη θαλασσοταραχή και τα κύματα που έσπρωξαν το πλοίο νότια της Κρήτης,  μέχρι και τη χρήση από το ΓΕΕΘΑ του όρου FIR (Flight Information Region), που κατέστησε το Oruc Reis  το μοναδικό πλοίο στο σύμπαν που κινείται εντός… εναέριας περιοχής... ,  οι ελληνικές αρχές επιχείρησαν να κατευνάσουν την κοινή γνώμη και να αποκρύψουν τους κακούς χειρισμούς όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στην  προάσπιση της  εθνικής κυριαρχίας της χώρας.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ