ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - "ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΡΑΤΩΝ"

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι δεν παίρνουν θέση σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες των κρατών μελών στις θάλασσες τους.




Ο Φαρχάν Χακ, ένας από τους εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, είπε ότι ο οργανισμός δεν παίρνει θέση σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες των κρατών μελών στις θάλασσες τους, ωστόσο, πρόσθεσε, σε ορισμένες κλειστές ή ημίκλειστες περιοχές, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα τρίτων μερών.

Ο Χακ κατή την ημερήσια συνέντευξη τύπου κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν το διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα και να επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές απόψεων.

Από την άλλη η Ελλάδα έστειλε επιστολή στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και την μόνιμη αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας κάλεσε και καλεί σε συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στις 27 Νοεμβρίου η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν το «Μνημόνιο περί Ασφάλειας και Στρατιωτικής Συνεργασίας» και το «Μνημόνιο Κατανόησης περί Οριοθέτησης των Ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο» που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δυο χωρών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.




ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΛΙΒΥΗΣ

YENI SAFAC - ΚΡΑΥΓΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ

MATEO SALVINI - ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ