AL THANI - "ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ"

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Βεγκάζη, ο πρωθυπουργός της Προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης, κ. Al-Thani  τόνισε, σύμφωνα με το γραφείο των μέσων ενημέρωσης της προσωρινής κυβέρνησης, το βάθος των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας, επιδοκιμάζοντας τις κοινές οικονομικές σχέσεις και διμερείς συμφωνίες σε διάφορες πτυχές μεταξύ των δύο χωρών.



Επεσήμανε πως ότι υπεγράφη μεταξύ του Προέδρου και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αξίζει το μελάνι του, λέγοντας ότι ο λαός της Λιβύης απορρίπτει αυτή τη συμφωνία και ότι η Λιβύη δεν έχει με την Τουρκία θαλάσσια σύνορα και ότι ο στόχος του Ερντογάν  είναι να υποστηρίξει τις τρομοκρατικές πολιτοφυλακές  για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης 




Στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, ο Al-Thani  κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει την αναγνώρισή της από αυτή την ομάδα, η οποία αποκαλείται κυβέρνηση συμφιλίωσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελεί απειλή για τους Λίβυους και τις γειτονικές χώρες μέσω της προσπάθειάς της να προκαλέσει αναταραχή στις χώρες της περιοχής.

Κάλεσε επίσης την ελληνική πολιτεία να ανοίξει ένα προξενείο στην πόλη της Βεγγάζης, εκτός από το άνοιγμα αεροπορικής και θαλάσσιας διαδρομής στις πόλεις που συνδέονται με τη νομιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων, την προσωρινή κυβέρνηση και τη γενική διοίκηση στην περιοχή που εκτείνεται από τα αιγυπτιακά σύνορα έως τα περίχωρα της πόλης Sirte και ολόκληρο το νότο, επιπλέον της δυτικής περιοχής της προσωρινής κυβέρνησης.




Ο κ. Al-Thani δήλωσε: "Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης." Εξήγησε ότι υπάρχουν 105 δήμοι στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων 85 δήμων που ανήκουν στην προσωρινή κυβέρνηση. Με χρήματα από το Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του Al-Sarraj και του Ερντογάν είναι ένα έγγραφο που θα πουλήσει τη Λιβύη, λέγοντας: "Δεν θα τους επιτρέψουμε να επαναφέρουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε με πλήρη ισχύ και είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ότι η χώρα  δεν βλέπει τη Λιβύη ως ευκαιρία, αλλά εξετάζει το ενδιαφέρον του λαού της Λιβύης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επόμενη επίσκεψή του στη Λιβύη θα είναι ενιαία, προσθέτοντας: "Γνωρίζουμε πολύ καλά το μέγεθος της τουρκικής υποστήριξης για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα και πτήσεις. Η Τουρκία επιθυμεί να παρατείνει τη σύγκρουση υποστηρίζοντας τον Σάραζ και τις  συμμαχίες του. "

"Πιστεύουμε ότι ο Al-Sarraj δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες και ότι η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι από όλες της τις πλευρές αποτελεί απειλή για τη Λιβύη, την ενότητά της και ολόκληρη την περιοχή".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών και η Διεθνής Συνεργασία της Προσωρινής Κυβέρνησης Abdul Hadi Al-Hawij υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα, τον Έλληνα ομόλογό του, κατά την άφιξή του και την συνοδευτική αντιπροσωπεία στον Διεθνή Αερολιμένα Μπενίνι Μπενγκάζι.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ