Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1531 ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ




Στις 26 Ιανουαρίου 1531, τρεις δονήσεις κλονίζουν την Πορτογαλία και πολυάριθμα σπίτια καταστρέφονται στη Λισαβόνα από τους σεισμούς τους οποίους ο Πάπας και άλλοι πιστεύουν ότι επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη των δεινών του Σολομώντα Μόλτσο που αναζητούσε ανακούφιση από τους Εβραίους και τον Μάρρανο.


Ο σεισμός της 26ης Ιανουαρίου 1531 πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 5 π.μ. και έγινε αισθητός στη Λισαβόνα και κατά μήκος των εκβολών του Τάγου. 

Το σοκ προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην πόλη και τις γειτονικές περιοχές, προκαλώντας περίπου 1000 θύματα. 

Δύο ισχυρές προχώσεις προηγήθηκαν της εκδήλωσης στις 2 και 7 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Τα ύδατα του ποταμού Τάγου πλημμύρισαν μερικές θέσεις κατά μήκος των εκβολών και τα πλοία στο λιμάνι άγγιξαν την κοίτη του ποταμού λόγω της κίνησης του νερού. Η μέγιστη αναφερόμενη ένταση MSK είναι IX, γεγονός που το καθιστά έναν από τους σοβαρότερους σεισμούς που αισθάνθηκε η Πορτογαλία.




Ο Solomon Molcho, αρχικό όνομα Diogo Pires (γεννημένος γύρω στο 1500, στην Πορτογαλία-πέθανε το 1532, στη Mantua, Ιταλία), ήταν μάρτυρας ο οποίος ανακοίνωσε τον Μεσσία, προκαλώντας τις προσδοκίες των Ευρωπαίων Εβραίων.

Ο γιος των γονέων του Marrano, ο Pires κατέκτησε τη θέση του βασιλικού γραμματέα στο πορτογαλικό ανώτατο δικαστήριο. 

Όταν ο Αραβας τυχοδιώκτης, ο Δαβίδ Ρουμπένι, έφτασε στην Πορτογαλία, ο Πίρς κατέκτησε μυστικιστικά οράματα και ήταν πεπεισμένος ότι ο Ρουμπένι ήταν προφητεία του εβραϊκού μεσσία, του θεϊκά επιλεγμένου ηγέτη που θα κατέστρεφε τους εχθρούς των Εβραίων και θα ξεκινούσε τη Χρυσή Εποχή. 

Ο Ρουμπένι, ισχυριζόμενος ότι ήταν ο αδελφός του βασιλιά της Αραβίας, ζήτησε από τον πορτογάλο βασιλιά  όπλα ώστε να μπορέσει να οδηγήσει έναν εβραϊκό στρατό για να οδηγήσει τους Τούρκους από την Παλαιστίνη.

Ο Πιρς , πήρε το όνομα Σολομών Μόλτσο και πλησίασε τον Ρουμπένι, λέγοντάς του για τη μεταστροφή του και την επιθυμία του να υιοθετήσει ανοιχτά τον Ιουδαϊσμό. Απορρίφθηκε, ωστόσο, από τον Ρουμπένι.

Η υπογραφή του Molcho


Ο Molcho εγκατέλειψε την Πορτογαλία και για κάποιο χρονικό διάστημα ζούσε στην Θεσσαλονίκη, όπου εντάχθηκε σε έναν κύκλο Καβαλιστών. Άρχισε να κηρύττει ότι ο Μεσσίας θα προέκυπτε το 1540 και θα δημοσίευσε πολλά κηρύγματα. Αφού κατοίκησε για κάποιο διάστημα στο Safed της Παλαιστίνης, πήγε στη Ρώμη (1529) και κατόρθωσε να κερδίσει την προστασία του Πάπα Κλήμεντα VII από την Ιερά Εξέταση. 

Με το κήρυγμα στη μεγάλη συναγωγή στη Ρώμη, ο Molcho προέβλεψε με ακρίβεια δύο φυσικές καταστροφές - μια πλημμύρα στη Ρώμη (8 Οκτωβρίου 1530) και τον σεισμό στην Πορτογαλία (1531).

  • Pope Clement VII

Ο Molcho συναντήθηκε με τον Πάπα Κλήμεντα VII και προσπάθησε να τον πείσει ότι η αποπληρωμή του Εβραϊκού Έθνους ήταν εδώ. 

Προσπάθησε να τον πείσει να επιτρέψει τη δημιουργία ενός στρατού Μάρρανο που θα διεξήγαγε έναν πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να απελευθερώσει τη χώρα του Ισραήλ από τα χέρια τους. 

Στη Ρώμη, ο Shlomo Molcho έζησε ανάμεσα στους παρανομάχους στη γέφυρα Tibur για μια περίοδο ενός μηνός, όπως του είχε δοθεί στα όνειρά του και σύμφωνα με την Ταλμουδική Αγκάδα ότι ο Μεσσίας έμενε ανάμεσα στους λεκτόνες στις πύλες της Ρώμης. 

Ο Πάπας Κλήμης VII εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την αλήθεια των προβλέψεων του Mocho ότι του έδωσε γραπτή έγκριση για να κάνει δημόσια κηρύγματα και στη συνέχεια να τα δημοσιεύσει με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι αντιχριστιανικά.

Στο μεταξύ, ο Ρουμπένι είχε έρθει στη Ρώμη και ένωσε τις δυνάμεις του με τον Μόλχο. Το 1532 πήγαν στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας, για να δουν τον αυτοκράτορα Κάρολο Β 'σε μια μάταια προσπάθεια να τον πείσουν να οπλίσει τους Μαρανούς εναντίον των Τούρκων. Ο Κάρολος τους φυλάκισε και τους παρέδωσε στην Εξέταση στη Μάντοβα. Δεδομένης της επιλογής της επιστροφής στον Χριστιανισμό, ο Μόλχο αρνήθηκε και κάηκε στο πάσσαλο. Ο Ρουμπένι πέθανε στη φυλακή, πιθανώς δηλητηριασμένος.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ