ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑ ΣΥΡΙΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τις επιχειρήσεις εναντίον των στρατιωτικών ομάδων που ασκούν την ηγεσία του Κουρδιστάν στη βορειοανατολική Συρία, όπως είχε προαναγγείλει. 





 Η Άγκυρα βλέπει τις κουρδικές πολιτοφυλακές ως τρομοκράτες και υποστηρίζει ότι απαιτείται επίθεση για την "ειρήνη" στην περιοχή.
Η επιχείρηση δεν στοχεύει μόνο σε παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές, που η Άγκυρα πιστεύει ότι είναι συνδεδεμένη με την μαχητική ομάδα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), η οποία είναι εκτός νόμου στην Τουρκία, αλλά και οι τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους (IS, πρώην ISIS), σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τον Εθνικό Στρατό της Συρίας, μόλις δρομολόγησαν OperationPeaceSpring εναντίον των τρομοκρατών του PKK / YPG και Daesh στη βόρεια Συρία. 

Η αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου στα νότια σύνορά μας και να φέρει ειρήνη στην περιοχή.  Η λειτουργία PerationPeaceSpring θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές κατά της Τουρκίας και θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης, διευκολύνοντας την επιστροφή των Συρίων προσφύγων στα σπίτια τους. Θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τρομοκράτες.

Τα τουρκικά αεροσκάφη και πυροβολικό άρχισαν να χτυπάνε θέσεις στη Συρία αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ.

Μιλώντας σε αμάχους στο έδαφος, οι οικογένειες άρχισαν να φεύγουν από το νότο αυτό το πρωί, άλλοι παρέμειναν και διαδήλωσαν επικείμενη τουρκική επίθεση. 

Οι αεροπορικές επιθέσεις και του πυροβολικού έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρωθεί στη γειτνίαση με τις συριακές συνοριακές πόλεις Tel Abyad και Ras al-Ayn.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας έχουν πληροφορίες από το Ras al-Ayn που δείχνουν πολλαπλά αεροπλάνα στον ουρανό καθώς και ένα παχύ σύνεφο μαύρου καπνού από πυρκαγιά που προκλήθηκε από τις αεροπορικές επιθέσεις.


Η στρατιωτική επιχείρηση φαίνεται να στοχεύει πρωτίστως στις αποκαλούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια ομάδα που αποτελείται κατά κύριο λόγο από Κούρδους. Το SDF υπήρξε στενός σύμμαχος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Η.Π.Α., με τα μέλη να υπηρετούν ως στρατιώτες για τη μακρόχρονη πάλη του ενάντια στην ΕΣ.


Τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα έχουν αρχίσει να εκτελούν αεροπορικές επιδρομές σε πολιτικούς χώρους. Υπάρχει ένας τεράστιος πανικός μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.


Η πρώην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Ν. Συρία έμεινε έρημη μετά την αποχώρηση
Οι μαχητές του ΡΚΚ, αναζητώντας ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, διεξάγουν εδώ και δεκαετίες μια εξέγερση χαμηλής έντασης στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Το κόμμα απαριθμείται ως τρομοκρατική ομάδα όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.









Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ