ΕΡΝΤΟΓΑΝ -ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 5 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν πέντε ημέρες για να εγκαταλείψουν τη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι όσοι δεν συμμορφώνονται με το τελεσίγραφο του θα εξαφανιστούν.






Μιλώντας το Σάββατο, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα "συντρίψει τα κεφάλια" των κουρδικών πολιτοφυλακών που εξακολουθούν να ελέγχουν τσέπες της βόρειας Συρίας, δέκα ημέρες μετά την έναρξη της διασυνοριακής στρατιωτικής εισβολής στην περιοχή.

Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός βρίσκεται επί του παρόντος μεταξύ των τουρκικών υποστηριζόμενων πολιτοφυλακών και των Κούρδων. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν την άλλη για τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός.

Η προσωρινή εκεχειρία έχει σκοπό να παράσχει χρόνο στις υπό συζήτηση κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να εγκαταλείψουν μια "ασφαλή ζώνη" που η Τουρκία λέει ότι θα εκτείνεται σε βάθος πάνω από 30 χιλιόμετρα (20 μίλια) βαθιά μέσα στη Συρία.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συζητήσει την τεταμένη κατάσταση στη Συρία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα στο Σότσι. Η Μόσχα έχει ζητήσει συγκράτηση από όλες τις πλευρές. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως και όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού στρατού εάν η Δαμασκός αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται πλέον τη βοήθεια της Μόσχας.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ