ΟΗΕ - 100000 ΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΑ ΣΥΡΙΑ

100.000 είναι οι εκτοπισμένοι πολίτες από την τουρκική εισβολή στη ΝΑ Συρία σύμφωνα μετην έκθεση του ΟΗΕ



Σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείου Άμυνας ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, στις 9 Οκτωβρίου 2019. 

Ο αριθμός των πολιτών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία εκτιμάται σε 100.000, δήλωσε την Παρασκευή ο Στέφαν Ντουτζαρίτ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) δήλωσε ότι είχε αναφορές για απώλειες στα χέρια και των δύο πλευρών στις μάχες.

Οι βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και στις δύο πλευρές των συνόρων, δήλωσε η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ .

Ο Dujarric ανέφερε ότι η εκτίμηση των εκτοπισθέντων πολιτών προέρχεται από το OCHA, καθώς ο γενικός υπογράφων Mark Lowcock, ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Η διήμερη επίσκεψη του Lowcock στην Άγκυρα και στην περιοχή των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία σχεδιάστηκε πριν από την ανακοίνωση της τουρκικής εισβολής, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Η επίσκεψή του συνέπεσε με την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης πέρα ​​από τα σύνορα στη βορειοανατολική Συρία και εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές θανάτων πολιτών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και για το μεγάλο αριθμό ανθρώπων που μετακινούνται στη Συρία με την ελπίδα να αποφύγουν μάχες, "είπε ο Dujarric.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Lowcock επανέλαβε την έκκληση του Guterres προς όλα τα μέρη να ασκήσουν συγκράτηση, να προστατεύσουν τους πολίτες και τις μη στρατιωτικές υποδομές και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Lowcock είπε ότι στις συζητήσεις του με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι «αποδίδουν μέγιστη σημασία στην προστασία των αμάχων και την αποφυγή βλάβης σε αυτούς».

Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι έχει αρχίσει να λαμβάνει αναφορές για αμάχους κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης.

"Είχαμε αναφορές επτά αμάχων, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα αγόρι που είχε σκοτωθεί με άλλο τραυματισμένο αγόρι", ανέφερε το γραφείο σε απελευθέρωση. "Επιπλέον, ένας πολιτικός αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε στον Jarablus και μια γυναίκα και ένα αγόρι τραυματίστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια αντι-επιθέσεων και επίγειων απεργιών από κουρδικές μη κρατικές ένοπλες ομάδες".

"Έχουμε λάβει ενοχλητικές αναφορές ότι οι αεροπορικές επιδρομές και οι επίγειες επιθέσεις από τον τουρκικό στρατό και τις συνδεδεμένες ένοπλες ομάδες έχουν επηρεάσει βασικές πολιτικές υποδομές και αντικείμενα όπως αντλιοστάσια νερού, φράγματα, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και πετρελαϊκά πεδία", ανέφερε η OHCHR.

Το γραφείο υπενθύμισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως με τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται από την επίθεση και από τις επιπτώσεις των εχθροπραξιών. Όταν εκτοπισθούν, οι εκτοπισμένοι πολίτες πρέπει να λάβουν βοήθεια και προστασία μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να μεταφερθούν αλλού, οικειοθελώς, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, ανέφερε το OHCHR.




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ