ΟΙ "ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ MODENA" ΗΤΑΝ ΑΝΔΡΕΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Οι επιστήμονες πρόσφατα αποκάλυψαν ότι ένα ζευγάρι σκελετών που κρατιούνται από το χέρι, σε μια χειρονομία αγάπης και έχουν διατηρηθεί μέσα στη λάσπη για πάνω από 1.500 χρόνια, ήταν και οι δύο γένους αρσενικού, και όχι ζευγάρι όπως πίστευαν μέχρι σήμερα





Μια νέα δοκιμή DNA βοήθησε τους ερευνητές να προσδιορίσουν το φύλο των υπολειμμάτων, που ονομάστηκε "Εραστές της Modena". Αυτή η συγκεκριμένη τεχνική προσδιορισμού του φύλου, χρησιμοποιώντας πρωτεΐνη από σμάλτο δοντιών, δεν ήταν διαθέσιμη όταν απολιθώθηκαν τα απολιθώματα στη θέση μιας αρχαίας νεκρόπολης  το 2009.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, στην Ιταλία, μπορούν τώρα μόνο να κάνουν εικασίες σχετικά με το πώς συνδέθηκαν αυτοί οι δύο άνδρες - ίσως ως συγγενείς ή συνάδελφοι στρατιώτες, σύμφωνα με τη μελέτη που εμφανίζεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature's Journal.




Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι ειδήσεις για τους λεγόμενους "εραστές", ο διευθυντής ανασκαφής Donato Labate δήλωσε στο Discovery News το 2011, "Πιστεύουμε ότι αρχικά είχαν ταφεί με τα πρόσωπά τους να κοιτάνε ο ένας στον άλλο".

Εκείνη την εποχή, οι αρχαιολόγοι υπέθεσαν ότι οι δύο ήταν ένας άνδρας και μία γυναίκα. Το σύνολο των οστών που θεωρούνταν θηλυκό, το οποίο βρέθηκε φορώντας ένα χάλκινο δαχτυλίδι, φαινόταν κλειδωμένο επί αιώνες να κοιτά  τον σύντροφό του.

"Αυτό προκάλεσε μια ευαισθησία", δήλωσε ο Labate, προσθέτοντας: "Έχω εμπλακεί σε πολλές ανασκαφές, αλλά ποτέ δεν έχω αισθανθεί τόσο συγκινημένος".

Οι ερευνητές λένε επίσης ότι το ζευγάρι ήταν πιθανώς θαμμένο με αυτό τον τρόπο σκόπιμα, κάτι που δεν ήταν μια ασυνήθιστη κηδεία την εποχή εκείνη. Οι 6.000χρονοι «Εραστές του Valdaro», που είχαν ανασκαφεί από έναν νεολιθικό τάφο κοντά στη Μάντοβα στη βόρεια Ιταλία, ανακαλύφθηκαν σε πλήρη αγκαλιά, καθώς και ζευγάρια που βρέθηκαν στο σπήλαιο Αλεπότρυπα στην Ελλάδα, στο Ντιγιαρμπακίρ, στην Τουρκία. και ο Στάρι Τάρτας στη Σιβηρία - όλοι υποτίθεται ότι είναι ετεροφυλόφιλοι συνδυασμοί.

"Υποθέτουμε ότι η ταφή των " Lovers of Modena "αντιπροσωπεύει μια εθελοντική έκφραση δέσμευσης μεταξύ δύο ατόμων", γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

Προσθέτουν ότι οι κοινωνικοί και θρησκευτικοί περιορισμοί στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις καθιστούν απίθανο να τοποθετηθούν οι δύο άνδρες σε μια "σκόπιμη εκδήλωση της ομοφυλοφιλικής σχέσης".

"Παρόλο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτά τα δύο άτομα ήταν στην πραγματικότητα ερωτευμένα, είναι απίθανο οι άνθρωποι που τα έθαψαν να αποφασίσουν να δείξουν τέτοιο δεσμό τοποθετώντας το σώμα τους χέρι-χέρι", καταλήγουν οι επιστήμονες



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ