ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ASHURA


Η Ashura είναι ένας από τους σημαντικότερους εορτασμούς των μουσουλμάνων, που γιορτάζεται παγκοσμίως για την επέτειο του θανάτου του Χουσεΐν Ίμπν Αλί, παππού του προφήτη Μωάμεθ, από τον χαλίφ Γιάζιντ στη μάχη της Καρμπάλα το 680 ​​μ.Χ.





Η Ημέρα της Ασούρα γιορτάζεται τη δέκατη ημέρα του μήνα Μουχαράμ, (φέτος 9 Αυγούστου) του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου και αποτελεί ημέρα μεγάλου πένθους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο.  Σηματοδοτεί το θρήνο για το θάνατο του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ Χουσείν μπιν Αλί που χάνει τη μάχη της Καρμπάλ και αποκεφαλίζεται από τις δυνάμεις του Καλίφ Γιαζίντ εκείνη την ημέρα.


Μέρος των εορτασμών είναι η συγκέντρωση όλων των σιιτών ανδρών, οι οποίοι αυτομαστιγόνονται για να προσομοιώσουν τα βασανιστήρια του Χουσεΐν Ίμπν Αλί.





Η τελετή, γνωστή ως "Lament του Μωάμεθ", λαμβάνει συνήθως χώρα σε δρόμο μεταξύ αποθηκών, μακρυά απο τα μάτια των περαστικών



Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, οι γυναίκες χωρίζονται από τους άνδρες, καθώς τους απαγορεύεται να παρακολουθήσουν την τελετή.


Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που  διαδραματίζονται  στις ισλαμικές τελετουργίες κατά τη διάρκεια του εορτασμού της ημέρας της Ασούρα, από τους Σιίτες Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο





Στην εικόνα με ένα μωρό ουρλιάζει από τον πόνο, όπως ο άνθρωπος κόβει το κεφάλι του στο  ισλαμικό τελετουργικό αιματοχυσίας όπου οι Σιίτες Μουσουλμάνοι αυτομαστιγώνονται σε φρικιαστικές τελετές για να θρηνήσουν το θάνατο του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ Χουσεΐν την ημέρα της Ασούρα


Αυτή η συγκλονιστική εικόνα δείχνει ένα αβοήθητο μωρό να κλαίει από τον πόνο, καθώς ένας άνθρωπος χαράσει το κεφάλι του με ένα μαχαίρι κουζίνας, ως μέρος του ισλαμικού τελετουργικού.

Η οδυνηρή σκηνή είναι μόνο ένα από τα πολλά που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο, καθώς οι μουσουλμάνοι σηματοδοτούν έτσι τη θρησκευτική ημέρα της Ασούρα.


Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν αλυσίδες και λάμες μαστιγώνοντας τον εαυτό τους στην διάρκεια της τελετουργίας , ενώ τα παιδιά να συμμετάσχουν στην συγκλονιστική πράξη, αντιγράφοντας τους μεγαλύτερούς τους- Getty Images



Τα παιδιά συμμετέχουν στην μακάβρια πρακτική, αντιγράφοντας τους μεγαλύτερούς τους, ενώ το αίμα ρέει στο πάτωμα στο Αφγανιστάν - Getty Images



Η ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα στο σύνολό της, ως μια ημέρα θλίψης για τους οπαδούς του Ισλάμ, που θρηνούν το θάνατο του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ Χουσεΐν 1.300 χρόνια πριν.

πολλοί από τους οποίους γρήγορα για τον εορτασμό της ημέρας του Νώε άφησε την Κιβωτό, και η ημέρα που ο Θεός έσωσε τον Μωυσή από τους Αιγυπτίους.


Η εκδήλωση οδήγησε στο μεγάλο σχίσμα του Ισλάμ, όταν ο διαχωρισμός μεταξύ σουνιτών και σιιτών εμφανίστηκε για πρώτη φορά.

Πολλοί σιίτες άνδρες μιμούνται τον πόνο του Χουσεΐν χρησιμοποιώντας αιχμηρά αντικείμενα σε ένα τελετουργικό αιματοχυσίας.


Συγκλονιστικές εικόνες που λαμβάνονται σε Ahmadabad, Ινδία και το Αφγανιστάν δείχνουν τους συμμετέχοντες να ουρλιάζουν από τον πόνο, όπως οι ίδιοι μαστιγώνονται στην πλάτη με μαχαίρια σε αλυσίδες.




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ