ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ



Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ κ. Kudret Özersay ανακοίνωσε ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων εισήλθε στην κλειστή Αμμόχωστο (Maraş) και όπου  θα προβεί σε απογραφή.



Ο Özersay σημείωσε ότι το Συμβούλιο των Υπουργών αξιολόγησε το θέμα της κλειστής Αμμοχώστου  και δήλωσε ότι «Θα αξιολογηθούν επιστημονικά τα αποθέματα για το θέμα αυτό», 


Για να διευκρινιστεί η κατάσταση της Αμμοχώστου, η ΤΔΒΚ και η Άγκυρα αποφάσισαν να ενεργήσουν από κοινού. Κατά συνέπεια, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την πρώτη  την ΤΔΒΚ θα εισέλθει στην Αμμόχωστο, καταγράφοντας κινητές και ακίνητες περιουσίες.
 Η καταγραφή θα συνοδεύεται από επιστημονική έκθεση. 

Η Αμμόχωστος πριν την τουρκική εισβολή, ήταν γνωστή ως  το Λας Βέγκας της Μεσογείου, και τώρα είναι μια πόλη φάντασμα.  Κατελήφθη μέσα σε δύο μόνο ημέρες από τους Τούρκους που κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαρίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.
Η Αμμόχωστος, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.



Η Αμμόχωστος  έκλεισε για διευθέτηση των περιουσιών σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).  
Οι Τούρκοι εκτιμούν  ότι 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι αρκετά για να αποκατασταθεί και να προσαρτηθεί πλήρως η πόλις με κίνητρα που θα δοθούν σε Τούρκους εποικιστές 

Το σχέδιο προβλέπει επίσης και τη δημιουργία ναυτικής βάσης εν όψει των εξελίξεων με τις εξορύξεις πετρελαίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου




Πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, η Αμμόχωστος  είχε 45 ξενοδοχεία με 10.000 κρεβάτια και 60 ξενοδοχεία τύπου διαμερισμάτων. Το 58% του ελληνικού τουρισμού ήταν στην περιοχή αυτή. 3.000 εμπορικές μονάδες, 99 κέντρα διασκέδασης, 143 γραφεία διαχείρισης, 4.000 649 ιδιωτικά σπίτια, 21 τράπεζες, 24 θέατρα και κινηματογράφοι, 380 ημιτελείς κατασκευές, αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά 8.500 βιβλία με βιβλιοθήκη.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ