ΔΕΚΑΔΕΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν μέσα σε μια ημέρα, από Παλαιστίνιους μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον περιοχών του νότιου και του κεντρικού Ισραήλ με αποτέλεσμα ένα νεκρό Ιασραηλινό. 





Η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ σε μία μόνο ημέρα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πολλές από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ενώ διευκρινίστηκε ότι το 70% των ρουκετών έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές.



Μια Ισραηλινή 80 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στην Κίριατ Γκατ, 20 χιλιόμετρα από τη Γάζα, και ένας 60χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε σήμερα το πρωί όταν ρουκέτα έπεσε στο σπίτι του στην πόλη Ασκελόν.

Το Ισραήλ προχώρησε σε αντίποινα εξαπολύοντας δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας  όπου σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν ακόμη 40, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση κάποιων ρουκετών και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις επιθέσεις αυτές

Η ισραηλινή αεροπορία στοχοθέτησε 120 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανάμεσά του και πολλές βάσει αλλά και ένα τούνελ του Ισλαμικού Τζιχάντ το οποίο η οργάνωση χρησιμοποιούσε για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.



Σύμφωνα με μαρτυρίες ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι σε ένα από αυτά στεγάζονταν οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών και οι υπηρεσίες γενικής ασφάλειας της Χαμάς.


Στο ένα από τα πολυώροφα κτίρια στεγάζονταν επίσης και τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε η Τουρκία, η οποία και «καταδίκασε έντονα» την επίθεση και κατήγγειλε την «ανεξέλεγκτη επιθετικότητα»

Σύμφωνα με πηγή του Ισλαμικού Τζιχάντ, η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους. 

Από τις Βρυξέλλες η ΕΕ ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό» των εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης».


Η Ουάσινγκτον τόνισε ότι στηρίζει «το δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα».






Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ