ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - "THE RED POCKET"


Το ονομάζουν "Red pocket" , κόκκινο φάκελο ή 
πακέτο... τι είναι όμως αυτό το μαγικό κόκκινο πράγμα που προσφέρουν οι Κινέζοι την πρωτοχρονιά; Ανεξάρτητα από το πως το αποκαλούν, το 红包 (hóng bào) είναι υπέροχο επειδή περιέχει χρήματα...


 Τα χρήματα σε κόκκινους φακέλους είναι επίσης γνωστά ως 压岁钱 (yā suì qián). Κυριολεκτικά, είναι "χρήματα για να υποδεχθούν τα παιδιά το νέο έτος ." Είναι επίσης γνωστά ως τα "τυχερά χρήματα" ή "τα χρήματα της Πρωτοχρονιάς".


Η Κινεζική Πρωτοχρονιά και η κόκκινη τσέπη

Δίνοντας τα χρήματα στα παιδιά, οι πρεσβύτεροι ελπίζουν να περάσουν ένα χρόνο καλής τύχης και ευλογίας. Μια άλλη εκδοχή είναι να δίνεται από τη νεότερη γενιά στους πρεσβυτέρους τους ως ευλογία της μακροζωίας και μια ευγνωμοσύνη.

Σε ορισμένες περιοχές της Κίνας και όχι μεταξύ των γενεών, τα παντρεμένα ζευγάρια θα δίνουν κόκκινους φακέλους στους άγαμους φίλους τους για να τους μεταφέρουν κάποια τύχη.


Ο θρύλος του Νian

Σύμφωνα με τους θρύλους, υπήρχε ένα τερατώδες πλάσμα που ονομαζόταν Nian (年). Μια φορά το χρόνο θα έβγαινε από το δάσος τη νύχτα και καταβρόχθιζε ολόκληρα χωριά. Τα βήματα προστασίας κατά του Nian κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετατράπηκαν σε εορτασμό του εαρινού φεστιβάλ.

Οι γονείς δίνουν επίσης χρήματα στα παιδιά εκείνη τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα έχουν κάτι να δωροδοκήσουν το τέρας ή άλλα κακά πνεύματα.


Ο θρύλος του Sui

Σε μια άλλη δημοφιλή ιστορία, υπάρχει ένας δαίμονας που ονομάζεται Sui (祟). Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα έρθει για να κρεμάσει το κεφάλι των παιδιών ενώ κοιμούνται. Η αφή του ήταν μολυσμένη. Για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, οι γονείς θα παραμείνουν όλη τη νύχτα, φυλάγοντάς τα.

Ένα ζευγάρι έδωσε στο παιδί του ένα νόμισμα για να παίξει. Όταν κοιμήθηκε, τοποθέτησαν το νόμισμα δίπλα στο μαξιλάρι. Τα μεσάνυχτα, ένας θυελλώδης άνεμος έριξε το κερί. Όταν ο Sui έφτασε για το παιδί, το κέρμα έλαμψε στο σκοτάδι και τον φόβισε. Την επόμενη μέρα, το ζευγάρι τύλιξε το νόμισμα σε κόκκινο χαρτί για να το δείξει στους γείτονές του.


Μια μικρή ιστορία

Η τυχερή παράδοση του χρήματος ξεκίνησε στη δυναστεία των Χαν. Αντί πραγματικά χρήματα, ήταν μικρά συλλεκτικά αντικείμενα με τη μορφή νομισμάτων για να αποκρούσουν τα κακά πνεύματα. Ευοίωνες φράσεις και σύμβολα χαράχτηκαν στην επιφάνεια. Η "Παγκόσμια ειρήνη" (天下太平 -tiān xià tài píng), η "μακροζωία και η τύχη" (千秋 万岁 -qiān qiū wàn suì), οι δράκοι και οι φοίνικες ήταν κοινές.





Τα Κινέζικα πρωτοχρονιάτικα νομίσματα

Στο παρελθόν, το νόμισμα είχε τη μορφή της δεκάρας 
Αυτά τα νομίσματα ήταν δεμένα μαζί με κόκκινη κλωστή. Η πρακτική αυτή όμως άλλαξε και μετατράπηκε σε τύλιγμα σε κόκκινο χαρτί και τώρα, τοποθετείται σε κόκκινους φακέλους.










Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ