ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, εγκαινιάζεται το 1962  με τον αγώνα ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα (0-6) μπροστά σε 38.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ισπανός πρίγκιπας και μετέπειτα βασιλιάς Χουάν Κάρλος. 




Το κόστος των εισιτηρίων είναι 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο. Θα κατεδαφισθεί 41 χρόνια αργότερα, για να δώσει τη θέση του στο νέο υπερσύγχρονο γήπεδο της ομάδας.

Το Στάδιο "Νίκος Γκούμας"  βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια (στις οδούς Φωκών, Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Καππαδοκίας και Ατάλειας), ήταν γνωστό επίσης στον κόσμο ως "Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας" ή "Στάδιο ΑΕΚ". 



Κτίστηκε το 1930 και κατεδαφίστηκε το 2003 ενώ ο χώρος και η έδρα ανήκει (και μετά το γκρέμισμά του) στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ.

Από την αρχή της δημιουργίας του, ήταν η έδρα της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Το στάδιο ως το 1979 ήταν σε σχήμα πετάλου, έκτοτε κτίστηκε μια δυόροφη κερκίδα, κάνοντάς το, το μεγαλύτερο στάδιο της εποχής εκείνης στην Αθήνα, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Στην συγκεκριμένη κερκίδα, στο κάτω μέρος, που ήταν κλειστό και ονομάστηκε "σκεπαστή",



Το 1999 με το μεγάλο σεισμό 5,9 ρίχτερ στην Πάρνηθα  το γήπεδο έπαθε πολλές ζημιές και για λίγους μήνες δεν χρησιμοποιήθηκε για να επισκευαστεί, αλλά και μετά τις επισκευές, ακόμη δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο. Η ανακατασκευή του γηπέδου ήταν αναγκαία και απαραίτητη, όμως χρηματοδότηση δεν υπήρχε, ούτε και η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της περιοχής, που αντιδρούσαν στο σχέδιο ανάπλασής του, με υπόγειο πάρκινγκ και εμπορικά καταστήματα.

Τον Μάιο του 2003, το γήπεδο κατεδαφίστηκε, με την προοπτική να ανεγερθεί ένα νέο για την ΑΕΚ ώστε να χρησιμοποιηθεί και για το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η παρατεταμένη όμως κωλυσιεργία, νομικά ζητήματα και τα στενά χρονικά περιθώρια ακύρωσαν την εν λόγω προοπτική. Μαζί κατεδαφίστηκε και το Κλειστό γήπεδο Γιώργος Μόσχος, καθώς τα σχέδια προέβλεπαν και τη δημιουργία νέου κλειστού μπάσκετ.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ