ΟΙ ΣΥΡΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ - "ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ"

Ο πόλεμος στη Συρία οδήγησε σε έλλειψη ανδρών στη χώρα. Τώρα οι Σύριες γυναίκες θέλουν τους άνδρες τους πίσω και ζητάνε από την ΕΕ να τους "διώξει" για να επιστρέψουν και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.





Η σύγκρουση στη Συρία έρχεται στο τέλος της. 
Ο Donald Trump δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι νικημένο και υποσχέθηκε να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Ακόμα και το Ισραήλ και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος τελείωσε  Και η απόδειξη είναι η σημερινή  εικόνα από τους λαμπρούς εορτασμούς των Χριστουγέννων στη Δαμασκό.



Ομως ο  μακρύς, αιματηρός πόλεμος έχει αφήσει βαθιά ίχνη στα δημογραφικά στοιχεία της Συρίας. Ένας επί τόπου δημοσιογράφος σημειώνει ότι "περίπου το 70 τοις εκατό των ανθρώπων που συναντάται είναι νεαρές γυναίκες".

"Κοίτα, βλέπεις μόνο γυναίκες. Στο Πανεπιστήμιο, στο δρόμο, σε καφετέριες, μόνο γυναίκες. Οι περισσότεροι νέοι άνδρες εγκατέλειψαν τη Συρία » λένε οι φοιτήτριες Safaa και Sheima.

Μια άλλη γυναίκα, η Λίνα, λέει ότι ο Ασαντ πρέπει να δώσει αμνηστία σε όσους έφυγαν από τη στρατιωτική θητεία, αλλά έχει και μια πρόταση προς τις χώρες που έχουν πάρει πολλούς άνδρες από τη Συρία:

"Η λύση είναι να τους διώξουν και να τους στείλουν πίσω στη Συρία, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση της χώρας", λέει.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη ανδρών σημαίνει ότι οι Σύριες γυναίκες πραγματοποιούν μεγάλη πρόοδο στην επαγγελματική ζωή, εισάγοντας επαγγέλματα που κυριαρχούσαν προηγουμένως οι άνδρες.

"Στο παρελθόν, δεν ήταν αποδεκτό  οι γυναίκες να εργάζονται σε ορισμένους τομείς, αλλά τώρα η κοινωνία αναγκάζεται να το αποδεχθεί και αυτό είναι καλό", λέει η Safaa.






Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ