ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΜΕΤΡΑ ΠΙΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο προσφύγων από τον πόλεμο και τη φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή από το 2015 έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη


Οι ευρωπαικές κυβερνήσεις κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, επιστρέφουν στις χώρες διαμετακόμισης ή καταγωγής τους  όλους όσους δεν δικαιούνται ασύλου και προστασίας  στην Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν ήταν πάντοτε εύκολο να εξασφαλιστεί η συνεργασία των χωρών διαμετακόμισης ή των χωρών προέλευσης, οι οποίες συχνά υφίστανται τεράστιες μακροοικονομικές πιέσεις και ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με τη  γερμανική εφημερίδα Die Welt η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει νομοθεσία που θα χρησιμοποιεί την απειλή της άρνησης χορήγησης βίζας για να ενθαρρύνει χώρες εκτός του μπλοκ να συνεργαστούν για τον επαναπατρισμό αποτυχημένων αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, την οποία ανακοίνωσε η εφημερίδα,  οι χώρες που απέτυχαν να συνεργαστούν για πρώτη φορά θα έχουν λιγότερες θεωρήσεις χορηγούμενες σε ελίτ, διπλωμάτες και άτομα με υπηρεσιακά διαβατήρια για αρχική περίοδο τριών μηνών.

Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η αλλαγή, η χορήγηση θεωρήσεων σε «φυσιολογικούς» πολίτες θα μειώνεται επίσης με μέσα που θα περιλάμβαναν τη μείωση του αριθμού των παραθύρων εξυπηρέτησης στα προξενεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενημερώσουν την Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, εάν είχαν πρόβλημα να επαναπατρίσουν τους αποτυχημένους αιτούντες άσυλο.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα παράσχει μια απάντηση.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ