ΙΜΙΑ - ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Τρεις ημέρες μετά το επεισόδιο στα Ιμια, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το  υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συγκεκριμένα τον θάλαμο επιχειρήσεων του λιμενικού, στον απόηχο του επεισοδίου στα Ίμια. 


Είναι ολοφάνερο πως η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε πανικό αδυνατώντας να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη για τη χώρα κατάσταση, με έναν γείτονα που δεν αστειεύεται. 

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα, πήγε στην Κομοτηνή «πήρε τα μέτρα» της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, κατάλαβε με ποιους έχει να κάνει και τώρα προχωρά ακάθεκτος στο σχέδιο. Το τραγικό της υπόθεσης ήταν ότι Κοτζιάς και Τσίπρας πανηγύριζαν τότε για την επίσκεψη Ερντογάν… Τώρα καταγράφονται κινήσεις απελπισίας από την ελληνική πλευρά. 

Στο βίντεο της πρόκλησης στα Ίμια που έδωσε στο ΝΑΤΟ ο Καμμένος στον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Τ.Μάτις,   τα Ιμια  είναι  περικυκλωμένα από τουρκικές δυνάμεις  Πού είναι όμως οι κανόνες εμπλοκής που αποδέσμευσε άραγε;




Η κυβέρνηση αφήνει τις ΗΠΑ να κάνουν «παιχνίδι» στέλνοντας τον Αμερικανό πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τ.Πάιατ,  στην Αγκυρα να διαβουλευτεί για λογαρισμό της, ενώ επίσκεψη αστραπή  στο Ισραήλ πραγματοποιεί και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.


Η Τουρκία  εμφανίζει έντεχνα την ενέργειά της ως αμυντική, προκειμένου να προστατεύσει την τουρκική επικράτεια των Καρντάκ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αντί να τονίσει το αυτονόητο ότι τα  Ιμια είναι ελληνικό έδαφος, σιωπά, δίνοντας το πλεονέκτημα στην Τουρκία να περάσει απο το καθεστώς γκρίζων ζωνών, στην ντε φάκτο κατοχή  

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τους Τούρκους να έχουν ήδη ετοιμάσει επιχείρηση απόβασης ώστε να καρφώσουν την τουρκική σημαία.   Αλλωστε εφόσον τις θεωρούν πλέον τουρκικό έδαφος, αυτό είναι και το επόμενο τυπικό βήμα γι αυτούς...

Ηδη απο την επόμενη μέρα η τουρκική Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων, με πυρετώδεις ρυθμούς δημιουργεί καταπέλτη σκαφών εφόδου καταδρομέων σε απόσταση 5 ν.μ απο τις βραχονησίδες Ίμια ενώ  

Αυτό σημαίνει πως η κίνηση των Τούρκων Καταδρομέων θα είναι αθέατη για δύο μίλια αφού θα κινούνται πίσω απο την νησίδα Τσαβούς,  πάνω στην οποία  επίσης επικευάζει το φυλάκιο ηλικίας 350 ετών και από εκεί οι τούρκοι στρατιώτες θα παρατηρούν με θερμικές κάμερες κάθε κίνηση στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια.
Ήδη μετέφεραν στη νησίδα Τσαβούς, νερό και γεννήτρια για να επισκευάσουν το φυλάκιο απο το οποίο θα επιβλέπουν τις βραχονησίδες.

«Τα έργα πραγματοποιούνται με γοργούς ρυθμούς στην παραλία» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ενώ τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, ένα στρατιωτικό πλοίο βρίσκεται απέναντι από την συγκεκριμένη παραλία όλη μέρα.

Εκτάκτως στην Άγκυρα και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα! Αιγαίο και Κύπρος στο τραπέζι

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ταξιδεύει σήμερα και αύριο στην Τουρκία. Εκεί θα βρίσκεται και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. 
Επικαλούμενη πηγές από την Αθήνα, η Hurriyet γράφει πως ο Τζέφρι Πάιατ θα θέσει τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου.


Η είδηση πως ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία, ταυτόχρονα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, μόνο στα… ψιλά δεν μπορεί να περάσει.

Γιατί «έρχεται» λίγα 24ωρα μετά τον εμβολισμό σκάφους του ελληνικού λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια. Και κυρίως γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης είχε καταλυτική συμβολή στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Τζέφρι Πάιατ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα το μεσημέρι της Τετάρτης (14.02.2018) θα βρεθεί στην Τουρκία στις 15 και 16 Φεβρουαρίου και ταξιδεύει στην Άγκυρα με αφορμή την επίσκεψη εκεί του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Το ταξίδι του Πάιατ στην Άγκυρα ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ. Που συγχρόνως διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επισήμως, ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκέπτεται την Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων.

Η Χουριέτ, σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι την προσοχή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα «τραβάει» η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στην αμερικανική αντιπροσωπεία.

«Στην ελληνική πρωτεύουσα, υπήρξαν σχόλια σύμφωνα με τα οποία «ο Αμερικανός πρέσβης θα επισκεφτεί την Άγκυρα και θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο»», γράφει η τουρκική εφημερίδα.
Στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθεί επίσης και η «φιλόδοξη», όπως χαρακτηρίζεται από την αμερικανική πρεσβεία, ενεργειακή ατζέντα των ΗΠΑ. Μάλιστα, θεωρείται ότι ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική των ΗΠΑ.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ