ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ TRUMP ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump εφαρμόζοντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αναγνώρισε χθές Τετάρτη 6-12-2017 την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ



O Donald Trump ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη μετακίνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ εκεί.

Το διάγγελμα Trump "Σήμερα αναγνωρίζουμε τελικά το προφανές: ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια αναγνώριση της πραγματικότητας, είναι επίσης το σωστό πράγμα", δήλωσε ο Trump από τη διπλωματική αίθουσα υποδοχής του Λευκού Οίκου. "Μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες παραίτησης, δεν είμαστε πιο κοντά σε μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι η επανάληψη του ίδιου τύπου αποφάσεων, θα είχε τώρα ένα διαφορετικό ή καλύτερο αποτέλεσμα", πρόσθεσε. Η απόφαση του Trump ελήφθη μετά απο επτά δεκαετίες αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που αντιστάθηκε στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ πριν την επίλυση του Ισραηλινο-παλαιστινιακού πολέμου.
"Σήμερα, παραδίδω", δήλωσε ο Trump, αναφερόμενος στην υπόσχεση της εκστρατείας του. Ο Trump υπογράμμισε την απόφασή του επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να επιτύχουν ειρηνευτική συμφωνία. Τόνισε επίσης ότι η ανακοίνωσή του δεν σηματοδότησε μετατόπιση της αμερικανικής πολιτικής στα τελικά όρια των μελλοντικών ισραηλινών και παλαιστινιακών κρατών. "Δεν παίρνουμε θέση σε κανένα από τα τελικά ζητήματα σχετικά με το καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των τελικών ορίων της ισραηλινής κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ", δήλωσε ο Trump. "Αυτά τα ερωτήματα εναπόκεινται στα εμπλεκόμενα μέρη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να δεσμεύονται να συμβάλλουν στη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας αποδεκτή και από τις δύο πλευρές". Η ανακοίνωση του Τράμπ βρήκε θερμή ανταπόκριση απο τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να καλέσει και άλλες χώρες να πράξουν σύμφωνα με τις ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. "Η απόφαση του Προέδρου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη, επειδή δεν υπάρχει ειρήνη που να μην περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ", δήλωσε ο Νετανιάχου.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Mahmoud Abbas καταδίκασε και απέρριψε την απόφαση του Trump. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομή, ο παλαιστίνιος ηγέτης είπε ότι η κίνηση θα βοηθήσει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις να πραγματοποιήσουν ιερούς πολέμους. "Αυτές οι διαδικασίες βοηθούν επίσης τις εξτρεμιστικές οργανώσεις να διεξάγουν έναν θρησκευτικό πόλεμο που θα βλάψει ολόκληρη την περιοχή που περνάει κρίσιμες στιγμές και θα μας οδηγήσει σε πολέμους που δεν θα τελειώσουν ποτέ για τους οποίους έχουμε προειδοποιήσει και πάντα καλούμαστε να πολεμήσουμε" αυτός είπε.
Ο κύριος παλαιστίνιος διαπραγματευτής Saeb Erakat δήλωσε ότι η απόφαση του Trump "απέκλεισε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να διαδραματίσουν οποιοδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία". "Ο Πρόεδρος Trump απλά κατέστρεψε οποιαδήποτε πολιτική μιας λύσης δύο κρατών", δήλωσε ο Erakat σε δήλωση. "Έχει αναλάβει δράση για να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών".
Ο κ. Trump διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να μετακινήσει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ», σημειώνοντας ότι η οδηγία του θα επιτρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών να αρχίσει την πρόσληψη αρχιτεκτόνων και οικοδόμων εργολάβων για να χτίσουν μια πρεσβεία που χαρακτήρισε ως «ένα μεγαλειώδες αφιέρωμα στην ειρήνη . "










Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ